Втрати росіян: 6 5 6 7 1 0 (+1150)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.71
Готівка
46.10

Стало відомо, де окупанти утримують викрадених в Маріуполі журналістів

Частину з них утримують у російських в'язницях

Викрадені журналісти

Джерело: RSF

Викрадених в тимчасово окупованому Мелітополі на Запоріжжі журналістів російські терористи утримують у в’язницях. Про це йдеться в розслідуванні "Репортерів без кордонів" (RSF).

Зокрема зазначається, що 20 серпня 2023 року був заарештований адміністратор телеграм-каналу "РІА Мелітополь" Георгій Левченко. А 29 жовтня російські пропагандисти опублікували відео, в якому змусили адміністраторів мелітопольських телеграм-каналів "зізнатися" в тому, що вони нібито співпрацювали з українськими спецслужбами, зокрема передавали дані про пересування російської техніки. Ймовірно, Левченка могли перевести до слідчого ізолятора в Маріуполі. 

Також у цій в’язниці журналісти знайшли адміністраторку телеграм-каналу "Мелітополь – це Україна" Яну Суворову та її колегу Владислава Гершона, яких також заарештували 20 серпня 2023 року та згодом показали у так званому "репортажі".

Крім того, 20 серпня минулого року була заарештована журналістка видання "РІА Мелітополь" Анастасія Глуховська, яку звинувачують в "тероризмі". Спершу її утримували в магазині господарчих товарів у Мелітополі, перетвореному росіянами на імпровізовану в'язницю, а потім перевели до СІЗО в селі Приазовське, що за 30 кілометрів звідти. Зараз її утримують у Ростовській області.

RSF також встановило, що Євген Ільченко – громадянський журналіст, якого росіяни заарештували в окупованому Мелітополі за створення телеграм-каналу з новинами про російську окупацію міста, зазнавав тортур і був залучений до примусової праці, зокрема риття траншей для окупантів. Після цього його повернули до в’язниці і ймовірно утримують в Таганрозі в суворих умовах.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про 32 українських медійники, яких РФ утримує у неволі. Серед них є ті, кого викрали ще у 2014 році, а є й ті, хто до рук окупантів потрапив під час повномасштабного вторгнення.

Читайте також:
Понад 200 українок вже здобули професію водійок вантажівок та автобусів
Від початку повномасштабного вторгнення від мін потерпіла понад тисяча цивільних українців
Окупанти знищили чи пошкодили в Україні майже 1200 пам’яток культурної спадщини
Відхід ЗСУ з Вугледара після понад двох років його захисту: Перші подробиці