Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Орбан після зустрічі із Зеленським зібрався до Путіна, – джерела

Зустріч має відбутися завтра, 5 липня
Орбан і Путін
Джерело: скріншот

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан через кілька днів після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві запланував поїздку до Москви з диктатором Путіним. Це має відбутися вже завтра, 5 липня, повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на джерело в угорському уряді.

Співрозмовники видання кажуть, що Орбана до Росії має супроводжувати міністр закордонних справ Петер Сіярто. Останній, до речі, після того як РФ повномасштабно вторглася в Україну, відвідував Москву понад п’ять разів.

Також про поїздку угорського прем'єра раніше повідомив у соцмережі Х редактор центральноєвропейського проєкту з розслідувань Саболч Паньї.

"Очікується, що завтра Віктор Орбан поїде до Москви, лише через кілька днів після того як він здійснив несподіваний візит до Києва у вівторок, як повідомили мені різні посадовці Заходу та ЦСЄ. Міністр закордонних справ Петер Сіярто (приятель Лаврова) теж їде", – написав Паньї.

Тим часом угорські ЗМІ зазначають, що організація подібних зустрічей – це завжди тривала й кропітка робота. Тож, подейкують, що про цю поїздку до Путіна Орбан міг уже знати, перебуваючи в Києві з візитом до Зеленського.

Новини за темою: Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь

Про що говорив Орбан у Києві?

Слід нагадати, що прем'єр-міністр Угорщини під час своєї поїздки в Київ озвучив президенту України пропозицію сісти за стіл переговорів і домовитися про припинення вогню з РФ. При цьому Орбан сказав, що не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.

А ось Зеленський у своєму виступі уникнув цього питання. Але нагадав про те, що Будапешт підтримав мирні ініціативи України на саміті у Швейцарії.

Варто сказати, що Угорщина неодноразово ставила під сумнів необхідність військової підтримки України та натомість закликала до припинення вогню. Після перемоги на парламентських виборах у 2022 році Орбан включив Зеленського до списку "опонентів", які нібито змовилися проти нього та підтримали опозицію.

Як відомо, востаннє Орбан був у Москві у вересні 2022 року – приїздив віддати шану на похороні колишнього президента СРСР Михайла Горбачова.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW
Орбан запропонував Зеленському вигідне Росії припинення вогню перед початком мирних переговорів
До Києва прибув глава Угорщини Віктор Орбан