Втрати орків: 5 5 0 9 9 0 (+1150)
USD
НБУ
40.55
Готівка
40.95
EUR
НБУ
43.78
Готівка
44.25

Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь

Такі заяви лунають на тлі недавнього візиту в Україну прем'єр-міністра Угорщини Орбана
Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Російський диктатор Путін заявив, що нині не підтримує припинення вогню з Україною до початку переговорів. Натомість президент України Володимир Зеленський сказав, що стосовно припинення вогню потрібен чіткий план та міжнародні майданчики.

Такі заяви пролунали на тлі недавнього візиту в Україну прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який пропонував Зеленському забезпечити припинення вогню для проведення мирних переговорів.

Зокрема Путін стверджує, що Росія не може погодитися на припинення вогню, оскільки не впевнена у діях України у відповідь.

"Припинення вогню на лінії зіткнення неможливе до початку мирних переговорів з Україною. Москва не може оголошувати про припинення вогню, сподіваючись на позитивні кроки з іншого боку", – цитують диктатора росЗМІ.

Водночас агресор переконаний, що для досягнення перемир’я Україна має зробити такі кроки, які були б "незворотними і прийнятними для Росії".

Натомість Зеленський під час інтерв'ю Bloomberg наголосив, що з приводу припинення вогню між РФ й Україною були сотні зустрічей ще з часів Мінських угод багато років тому. І хоча, каже глава держави, сторони весь час домовлялися про припинення вогню між країнами, але Москва все це постійно зривала. 

"Тому припинення вогню можливе тільки тоді, якщо це відбудеться на зрозумілому міжнародному майданчику в присутності лідерів країн, яким довіряють. І тут потрібен дуже чіткий план – ми повинні розуміти, що Росія не буде використовувати припинення вогню, щоб накопичувати техніку на нашій території, яку вони окупували, бо ми їх не зупинятимемо ударами. Вони зможуть зосередити сильний кулак, після цього звинуватити нас, як це вже було, що ми порушили припинення вогню і знову почати вторгнення", – зауважив президент України, додавши, що домовленість про припинення вогню дуже складно втримати.

Також Зеленський ставить питання з приводу припинення вогню: які далі будуть кроки, якщо Путін зірве домовленості і чи виведе свої війська з території української держави.

"Хто гарантуватиме, що Путін виведе війська з наших окупованих територій? І далі тиша, бо відповідей – немає", – констатував глава держави.

Крім того, Зеленський вважає, що третіми сторонами, які можуть сприяти в переговорах із РФ задля досягнення справедливого миру в Україні, є США та Китай. Адже вони спільним тиском можуть "знайти певні позиції, аби зупинити Путіна".

Новини за темою: Орбан позиціонує себе миротворцем у війні між Україною та РФ: Що з цього вийде, розбиралися аналітики ISW

Зауважимо, угорський прем'єр Орбан під час зустрічі із Зеленським казав, що війна, яка триває в Україні, надто впливає і на безпеку Європи. Й оскільки всі ініціативи через міжнародні правила дипломатії укладенні, то слід, на думку політика, піти іншим шляхом і зробити перерву. Тобто перервати вогонь та почати перемовини.

Читайте також:
Цього року в ряди ВМС стане флагман "Гетьман Іван Мазепа": Як його застосовуватимуть
Бої у Часовому Ярі: Окупанти рухаються до Торецька
З Маріуполя вивезли ще одну партію українського зерна
Шалені втрати на спробі взяти лиш один мікрорайон міста: Військові назвали, скільки росіян загинуло у Часовому Ярі