Втрати росіян: 6 6 1 6 3 0 (+1160)
USD
НБУ
41.19
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.43
Готівка
45.90

Цьогорічну Нобелівську премію з фізіології та медицини вчені отримали за відкриття мікроРНК

Відкриття показало абсолютно новий принцип регуляції генів, який став важливим для багатоклітинних організмів, зокрема з людьми
Цьогорічні лауреати в галузі фізіології та медицини
Джерело: скріншот

Нобелівську премію-2024 з фізіології та медицини здобули вчені Віктор Амброс та Гері Рувкун за відкриття мікроРНК та її ролі в посттранскрипційній регуляції генів. Про це інформує пресслужба Нобелівського комітету.

Так, вчені виявили новий клас крихітних молекул РНК, які відіграють вирішальну роль у регуляції генів та є фундаментально важливими для розвитку й функціонування організмів.

"Новаторське відкриття показало абсолютно новий принцип регуляції генів, який став важливим для багатоклітинних організмів, зокрема з людьми. Зараз відомо, що геном людини кодує понад тисячу мікроРНК. Їхнє дивовижне відкриття відкрило абсолютно новий вимір регуляції генів", – розповіли в комітеті.

Лауреати цікавилися генами, які контролюють час активації різних генетичних програм, забезпечуючи розвиток різних типів клітин у потрібний час. І досліджували два мутантних штами хробаків.

Останні, наприклад, показували дефекти в часі активації генетичних програм під час розвитку. Тож Амброс та Рувкун хотіли ідентифікувати мутовані гени й зрозуміти їхню функцію.

Наприкінці 1980-х років науковці були докторантами в лабораторії Роберта Горвіца, який отримав Нобелівську премію 2002 року разом із Сіднеєм Бреннером і Джоном Салстоном.

Слід додати, що у Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі володарі цьогорічної престижної нагороди. За традицією, першими оголосили лауреатів Нобелівської премії у галузі фізіології чи медицини.

А минулого року перемогу в цій сфері здобули Каталін Каріко та Дрю Вайсман за відкриття щодо модифікацій нуклеозидних основ – саме це дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Читайте також:
На лікування українських військових Німеччина надає 50 млн євро
"Лікарі без кордонів" заявили про вихід з РФ
З початку великої війни в Україні вороги вбили понад сотню медпрацівників
Українські лікарі вперше у світі провели операцію з видалення внутрішньоочної гемангіоми хоріоїдеї великого розміру в дитини