Втрати орків: 4 7 4 2 6 0 (+860)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

НКРЕКП дозволила українцям продавати електроенергію власної генерації

Ціни на альтернативну електроенергію у другому кварталі збільшились
Джерело: відкриті джерела

Українці вільно зможуть продавати електроенергію власного виробництва. Відповідне рішення 9 травня ухвалила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Тобто всі побутові та непобутові споживачі електроенергії отримали право на продаж електроенергії, виробленої генеруючою установкою та/або установкою зберігання енергії будь-якому постачальнику за вільним договором та за договірною ціною.

У комісії зазначили, що таке рішення сприятиме розширенню конкуренції на роздрібному ринку електричної енергії та направлене на розвиток розподіленої генерації і забезпечення проведення зеленої трансформації енергетики.

Як в Україні продавати електроенергію

Продаж електроенергії може цікавити у першу чергу людину, яка встановила у себе сонячні панелі або будь-які інші альтернативні джерела електроенергії, і має її залишок.

Простими словами це називається "зелений тариф". Це ціна, за якою держава може купувати електроенергію, вироблену з альтернативних джерел.

Що потрібно для підключення до "зеленого тарифу"

Для цього потрібно:

– Встановити сонячну електростанцію;

– Встановити двонаправлений лічильник;

– Укласти договір з місцевим обленерго;

– Подати заяву в НКРЕКП про підключення до системи.

Що з цінами на "зелений тариф"

Цікаво, що "зелений тариф" закріплений у євро, однак розрахунки здійснюються у гривні. Тому НКРЕКП повинна перераховувати ціни щоквартально залежно від курсу валют.

Тож "зелений тариф" на другий квартал 2023 року підвищений для всіх видів ВДЕ-генерації для розрахунків у гривні на 1,08%. Він становитиме 4,99 грн/кВт-ч (без ПДВ).

Раніше ми писали, що Міністерство оборони України спільно з Міністерство енергетики України розпочали проєкт щодо встановлення сонячних панелей на закладах охорони здоров’я

Читайте також:
Україна за рік піднялась на 18 позицій у світовому рейтингу свободи слова
Україна укладе з Великою Британією угоду про сторічне партнерство
Електроенергія може здорожчати вже найближчим часом, – прогноз НБУ
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді