Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

РФ розшукує Зеленського: Аналітики ISW пояснили задум Кремля

Рішення Москви оголосити Зеленського, Павлюка та Порошенка в російський розшук, ймовірно, є частиною російської інформаційної операції "Майдан-3"

Зеленський, Порошенко, Павлюк

Джерело: UWN

Напередодні РФ оголосила в розшук президента України Володимира Зеленського, командувача Сухопутних військ Олександра Павлюка та колишнього президента Петра Порошенка, щоб встановити юрисдикцію російських законів у суверенних пострадянських країнах. Крім того, таке рішення Росії, ймовірно, є частиною операції "Майдан-3", вважають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Експерти стверджують, Кремль продовжує спроби подати свою неспровоковану агресивну війну проти України інакшою, ніж вона є. І для цього Москва намагається встановити юрисдикцію російського федерального законодавства над суверенними державами.

"Під час заяв про розшуки МВС Росії не уточнило злочини Зеленського, Павлюка чи Порошенка. А також ймовірні злочини колишніх українських посадовців, яких Росія оголосила в розшук, зокрема начальника Головного управління військової розвідки (ГУР) України Кирила Буданова та голови СБУ Василя Малюка. Один російський мілблогер висловив сподівання, що ордер на арешт Зеленського не дозволить українському президентові відвідувати країни, з якими Росія має договір про екстрадицію", – йдеться у звіті.

Експерти ISW вважають, що рішення Кремля оголосити Зеленського, Павлюка та Порошенка в російський розшук, ймовірно, є частиною російської інформаційної операції "Майдан-3".

А також ширших зусиль Кремля з дискредитації нинішнього та попереднього прозахідного українського уряду, який відбувся після революції Євромайдану в Україні у 2014 році, і дипломатично ізолювати Україну.

"Це рішення є аспектом постійних зусиль Росії, спрямованих на те, щоб підтвердити юрисдикцію російських федеральних законів у суверенних європейських і пострадянських країнах, де РФ не має правової юрисдикції. ISW продовжує оцінювати, що спроби Кремля підтвердити юрисдикцію Росії намагаються встановити інформаційні умови, які виправдовують можливу майбутню російську агресію проти країн НАТО", – резюмували експерти.

Новини за темою: Українська розвідка отримала списки людей, яких Росія хоче вербувати для спецоперації "Майдан-3"

Реакція МЗС України на заяви про розшук

В українському відомстві заявили, що оголошення президента України Володимира Зеленського в розшук міністерством внутрішніх справ РФ є "свідченням відчаю" російської державної машини.

Водночас в МЗС нагадали, що, на відміну від "нікчемних російських оголошень", ордер Міжнародного кримінального суду на арешт російського диктатора Володимира Путіна є цілком реальним і підлягає виконанню у 123 державах світу.

На розшук українського президента також відреагував його прессекретар Сергій Нікіфоров і порадив росіянам пошукати "здоровий глузд".

Читайте також:
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський
Вилучення транспорту, нові умови для відстрочки та консульських послуг: Закон про мобілізацію набув чинності
Про євреїв та релігію на війні, "ждунів" та "капеланські" реформи. Розмова з першим рабином в ЗСУ Давидом Мільманом