Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Туберкульоз, хвороба Паркінсона, цукровий діабет: Міноборони оновило перелік захворювань, які звільняють від мобілізації

Наказ зі змінами набуде чинності 4 травня

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України оновило список захворювань, за якими визначається придатність до військової служби. Зміни до наказу №402 до Положення про військово-лікарську експертизу (ВЛК) у Збройних силах України (положення про ВЛК) затвердили 27 квітня і пов'язані з тим, що відзавтра, 4 травня, скасовується статус "обмежено придатний".

У змінах викладено розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, служби у військовому резерві. Нові нормативні акти набудуть чинності 4 травня одночасно з набуттям сили законом про скасування статусу обмежено придатних.

У новому розкладі хвороб є такі категорії:

  • Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку.
  • Непридатні до військової служби з переоглядом через 6–12 місяців.
  • Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.
  • Тимчасово непридатні. Потребують лікування, відпустки, звільнення від виконання службових обов’язків.
  • Тимчасово непридатні. Потребують лікування.

Хто непридатний до служби?

Згідно з наказом, непридатними до військової служби визнаються громадяни, які мають:

  • інфекційні захворювання, що не піддаються лікуванню;
  • вірусні інфекційні захворювання центральної нервової системи;
  • вірусні інфекційні ураження шкіри, протозойні захворювання, гельмінтози;
  • хворі на туберкульоз;
  • пацієнти з усіма видами хронічних вірусних гепатитів;
  • пацієнти з низкою онкологічних захворювань із метастазами та неможливістю радикального хірургічного лікування;
  • пацієнти зі швидко прогресуючими захворюваннями крові та кровотворних органів, захворюваннями щитоподібної залози, всіма видами цукрового діабету зі значними порушеннями функцій;
  • низкою захворювань центральної нервової системи, зокрема церебральним паралічем і паралітичними синдромами;
  • хворобою Паркінсона, розсіяним склерозом;
  • пацієнти з низкою прогресуючих очних захворювань, захворювань серцево-судинної системи, дихальної системи та низкою судинних захворювань;
  • пацієнти з тяжкими та стійкими розладами психіки та поведінки, низкою захворювань сечостатевої системи тощо.

Що має робити ВЛК?

Нове положення в законі також визначає, що штатні ВЛК мають перевіряти відповідність рішень, ухвалених позаштатними ВЛК, встановленому діагнозу.

Під час встановлення діагнозу насамперед враховуватимуть результати фізикального обстеження та спеціальних досліджень, а в разі невідповідності результатів актуального обстеження проводитимуть загальний консиліум.

ВЛК ухвалюють постанови у тому числі на виїзних засіданнях та в окремих випадках (лікування за кордоном) – дистанційно.

Документацію ведуть у паперовій або в електронній формі із застосуванням удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, електронної печатки та електронної позначки часу.

Разом з тим члени ВЛК не повинні обмежувати доступ до інформації, що не є таємною чи конфіденційною. І не мають надавати будь-яку завідомо неповну або неправдиву інформацію з метою введення в оману.

Важливим є й те, що члени ВЛК, яким у зв’язку з виконанням професійних або службових обов’язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд та їх результати, інтимну і сімейну сторони життя громадянина або будь-яку конфіденційну та іншу інформацію з обмеженим доступом, що стала відомою у зв’язку з виконанням ним своїх повноважень, не мають права розголошувати ці відомості, крім передбачених законом випадків.

Новини за темою: Скасування статусу "обмежено придатний": Що чекає на військових та куди звертатися

А як з тими, хто звільнений з військової служби?

Особи, звільнені з військової служби, визнані непридатними до військової служби, можуть повторно оглядати ВЛК районних, міських ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку після обов’язкового обстеження у спеціалізованих закладах охорони здоров’я з метою підтвердження або зміни встановленого діагнозу.

Направляє на обстеження лікар – член ВЛК районного, міського ТЦК та СП, про що вносить відповідний запис у реєстр ЕСОЗ. 

Під час дії правового режиму воєнного стану кожний військовозобов’язаний прибуває на медичний огляд ВЛК з результатами рентгенологічного обстеження органів грудної клітки.

ЕКГ виконується після 40-річного віку та за наявності медичних показань. Інші лабораторні та інструментальні дослідження виконуються за показанням.

Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду. А постанова ВЛК районних, військкоматів про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

Коли видають постанови "тимчасово непридатний до військової служби"?

Постанови "тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)" видають не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП.

Копія довідки ВЛК з підписом про ознайомлення та датою видається особі, яка пройшла медичний огляд. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я і подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд.

Також загальний час безперервного перебування військовослужбовців у закладах охорони здоров’я (установах), у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою та/або відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) зі збереженням грошового та матеріального забезпечення не може перевищувати дванадцять місяців поспіль.

У разі визнання військовослужбовця ВЛК непридатним до військової служби, документи про його звільнення з військової служби можуть бути надіслані посадовій особі, яка видає наказ про звільнення, до виписки військовослужбовця із закладу охорони здоров’я (установи).

Медичний огляд ВЛК з метою визначення потреби у тривалому лікуванні проводиться не пізніше ніж через чотири місяці від початку лікування.

Якщо військовослужбовець звільняється з військової служби, то постанову про їхню потребу у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою або у відпустці для лікування після поранення (контузії, травми або каліцтва) ВЛК не приймає.

Крім того, в постанові ВЛК зазначається строк, необхідний для оформлення та затвердження свідоцтва про хворобу, але не більше 30 календарних днів з дня закінчення медичного огляду.

Ще раз про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Дія закону розпочнеться 18 травня.

Основні пункти документа ми роз'яснювали тут.

Читайте також:
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
Гетманцев вважає, що економічне бронювання від мобілізації може запрацювати вже цього року
Уже 150 тисяч військових зареєструвалися в застосунку "Армія+"
Петиція про зменшення мобілізаційного віку набрала необхідну кількість голосів