Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Нардепам та суддям можуть дати дозвіл на безперешкодний виїзд за кордон: Зареєстровано законопроєкт

Поки що законопроєкт направили на розгляд Комітету Верховної Ради з національної безпеки та оборони
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Днями у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт №11460 "Про зміни до деяких законів України щодо додаткових заходів із посилення мотивації та захисту прав військовослужбовців в умовах дії воєнного стану". Згідно з яким тим, хто має бронь чи відстрочку від мобілізації, можуть дозволити безперешкодно виїжджати за кордон. Сьогодні законопроєкт направили на розгляд Комітету Верховної Ради з національної безпеки та оборони.

Таке право вільного виїзду на час дії бронювання пропонується дати народним депутатам, чиновникам, суддям, прокурорам та представникам громадських організацій, які входять до переліку заброньованих у зв’язку з отриманням іноземного фінансування. Зокрема грантів.

"Метою цього законопроєкту є забезпечення гнучкого підходу до комплектування Збройних сил України та інших військових формувань. А також зміцнення законодавчих засад захисту прав людини в умовах його дії", – йдеться в пояснювальній записці.

Що пропонується?

  • особи, зазначені у частині 1, пунктах 1-5 ч. 3, частинах 5 та 6 статті 23 Закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", мають на час дії відстрочки право безперешкодного виїзду за кордон за умови пред’явлення документа про відстрочку від призову. Зазначене право на час здійснення їхніх повноважень поширюється на народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та депутатів місцевих рад за умови пред’явлення ними службового посвідчення;
  • особи, зазначені у ч. 1 ст. 25 (того ж закону, – ред.), мають на час дії бронювання право безперешкодного виїзду за кордон за умови пред’явлення ними документа про бронювання.

До речі, зараз відповідно до цієї частини бронюванню підлягають також військовозобов’язані, які працюють або проходять службу на підприємствах, в установах та організаціях, які визначені критично важливими.

Крім безперешкодного виїзду за кордон пропонується стовідсотково "забронювати" працівників Національного антикорупційного бюро, військових та працівників Держприкордонслужби і працівників пожежно-рятувальних частин ДСНС.

У планах надати бронь і половині працівників та службовців Нацполіції, ДБР, органів прокуратури, БЕБ, ДКВС, Служби судової охорони та штатних посадовців патронатних служб державних органів.

Варто додати, що серед авторів законопроєкту - депутати від "Європейської солідарності" та сам п’ятий президент України - Петро Порошенко. Для них, нардепів-опозиціонерів - тема виїзду за кордон актуальна, адже чинна влада вже декілька разів не випускала їх на важливі закордонні зустрічі.

Наприклад, Порошенка не випустили за кордон у травні. Підставою відмови у виїзді називали "проблему з підтвердженням дійсності дозвільного документа". Тоді експрезидент з третьої спроби перетнув кордон України з Польщею.

Новини за темою: Бронювання перевізників тепер стане простішим: Які зміни готують в уряді

Зауважимо, нині відстрочку від призову на військову службу у зв'язку з бронюванням, за даними Міністерства економіки, мають понад 17 тисяч чоловіків.

Найбільше заброньованих чоловіків працюють в енергетичній галузі та промисловості й виробництві. А, до речі, найменше мають бронь – в місцевих органах виконавчої влади та органах місцевого самоврядування.

Читайте також:
На Рівненщині староста округу й правоохоронець організували заробіток на ухилянтах. Їм оголосили підозру
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
В Україні хочуть збільшити термін базової загальновійськової підготовки
Допомагали уникнути мобілізації: На хабарях викрили заступника керівника Івано-Франківського ТЦК і двох службовців