Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Бронювання перевізників тепер стане простішим: Які зміни готують в уряді

Бронювати працівників тепер зможуть компанії, що виконували перевезення не лише у 2022 році, а й ті, хто почав діяльність у 2023-му та 2024 роках
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури підготувало зміни, які спрощують умови для бронювання співробітників підприємств, що займаються перевезеннями. Про це повідомив заступник міністра Сергій Деркач у Facebook.

Зазначимо, що підприємство, яке відповідає критеріям, має подати пакет документів до міністерства і тоді отримує статус критично важливого, що дає можливість в "Дії" забронювати співробітників.

Тепер, щоб отримати статус критично важливого, підприємству варто відповідати двом критеріям із семи. Раніше треба було три. Завдяки змінам до 76-ї постанови Кабміну бізнесу легше подати пакет документів. Наприклад, варто мати відповідну ліцензію та не мати податкової заборгованості.

Незабаром мають вийти ще зміни до наказу №303 міністерства.

Там передбачається:

  • розширення переліку підприємств, що можуть подаватись на визнання критичними. Йдеться про перевізників, що виконують нерегулярні перевезення та автостанції;
  • можливість подаватись компаніям, що виконували перевезення не лише у 2022 році, а й тим, хто почав діяльність у 2023-му та 2024 роках;
  • скасування необхідності підтверджувати оформлення трудових відносин з працівниками за 180 днів до подачі документів.

Щодо бронювання ФОП, у міністерстві наголошують, що жоден ФОП, не лише перевізники, а, наприклад, аграрії чи будівельники не можуть отримати статус критичного.

Економічне бронювання

Нагадаємо, що вже у найближчі місяці в Україні може запрацювати економічне бронювання. Відповідний законопроєкт можуть розглянути не раніше другої половини серпня, а може, навіть у вересні.

У законопроєкті №11331-1 пропонується, щоб бронюванню підлягали військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, де середньомісячна зарплата становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня (це 36 тисяч 336 гривень на сьогодні) і де немає боргів по сплаті зарплати та податків.

Друга модель, викладена у законопроєкті №11331-2, передбачає можливість бронювання найманих працівників та фізичних осіб-підприємців.

Також можна забронювати ФОП, якщо підприємець зареєстрований у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та громадських формувань не пізніше ніж за шість місяців до набрання чинності цього закону та за умови, що дохід становить не менше триразового розміру збору (20,4 тисячі) за бронювання військовозобов'язаних (61,1 тисячі).

Третя – передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис. гривень для підприємств та єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис. гривень в місяць для ФОПів.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом