Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

На підконтрольних Україні територіях перебуває до 30 млн громадян

А ще 1,3 млн громадян України живуть на території РФ і Білорусі
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

На підконтрольних Україні територіях проживають від 16 млн до 30 млн громадян. Про це повідомила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи НАН України Елла Лібанова, пише "Інтерфакс-Україна".

Вона зазначила, що згідно з даними Євростату в середині серпня зафіксували 4,2 млн українців зі статусом тимчасового захисту в ЄС.

"Верховний комісар з питань біженців дає шість мільйонів українців, які виїхали, але там у мене сумніви пов'язані з тим, що 1,2 млн громадян у Росії. Насправді хто знає, скільки їх у РФ?" – прокоментувала Лібанова.

Разом з тим у Мінсоцполітики припускають, що ще 1,3 млн громадян України перебувають на території РФ і Білорусі.

Водночас у Мінсоцполітики повідомляють, нині населення України становить приблизно 35 млн (із них 31 – на підконтрольних Україні територіях, 2,3 млн – в АР Крим та 1,8 млн – на решті окупованих територій). А в 1991 році населення України становило 52 мільйони.

До того ж у відомстві очікують, що у 2050 році населення в нашій державі становитиме 25,2 млн громадян (у межах 1991 року).

Новини за темою: 88% українців переконані в спільному майбутньому з мешканцями територій, окупованих у 2022 році, – опитування

Слід додати, що з початку повномасштабного вторгнення Росії 20% території України постраждали внаслідок бойових дій, сотні тисяч цивільних потрапили в полон або були депортовані. Їхні будинки пограбовані та знищені, а земля після звільнення окупованих територій виявилася замінованою.

Начальник управління внутрішньої та інформаційної політики Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков розповів, як виживають українці на окупованих територіях, зокрема у Херсонській області. За його словами, всі умови, які створюють окупанти, ведуть до того, щоб люди занепадали, але не могли виїхати. На окупованих територіях продовжують забирати житло, арештовувати людей, там триває "націоналізація", немає роботи, а загарбники проводять паспортизацією, чоловіків мобілізують на війну.

Читайте також:
Європарламентарі закликають зняти всі обмеження на удари західною зброєю по РФ
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
ЗСУ розширили плацдарм у Курській області, а РФ просувається на Донбасі, – ISW
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції