Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Молдова готова постачати електроенергію в Україну, - заява

Для цього розмістять на території України генераційні установки
Міністри під час зустрічі
Джерело: МЗС України

Молдова готова забезпечити постачання електроенергії в Україну. Це можливо в межах проєкту "газ на електроенергію", йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ України, Молдови та Румунії.

У заяві сказано, що Молдова розмістить на території України генераційні установки, використовуючи природний газ, що постачається Україною для такого обміну.

"Для цього сторони шукатимуть рішення, щоб зробити газову інфраструктуру комерційно надійною", - сказали міністри.

До того ж під час зустрічі в Кишиневі урядовці країн зауважили на першочерговому значенні розвитку регіональних електричних з’єднань. Йдеться про реалізацію проєкту другого кола 330-кВ повітряної лінії електропередачі (ПЛ) "Бєльць – Дністровська ГЕС", 330-кВ ПЛ "Вулканешті – Арциз", 400 кВ ПЛ "Бєльць-Сучава", 400-кВ ПЛ "Ісакча – Вулканешті – Кишинів", 400-кВ ПЛ "Страшені – Гутінаш", 400-кВ "Сучава – Чернівці" та ПЛ "Південно-Українська АЕС – Приморська – Вулканешті – Ісакча".

Крім того, домовилися спільно працювати над збільшенням пропускної спроможності Транс-Балканського газового шляху як частини Вертикального газового коридору. Мова йде про гармонізацію параметрів якості газу та розвиток проєктів із виробництва зеленого водню з використанням відновлювальних джерел енергії.

Новини за темою: Зима буде непростою, українцям варто готуватися та проводити утеплення в будинках, – Кудрицький прокоментував ймовірні подальші відключення світла

Додамо, минулого року президентка Молдови Мая Санду заявляла, що її держава може стати повністю незалежною в енергетичній сфері від Росії за два роки. Очільниця країни вказувала, що це відбудеться після закінчення реалізації проєкту Кишинів – Вулканешти.

Санду стверджувала, що в енергетичному плані Молдова збільшує свою незалежність, тож у певний момент перестане залежати від Російської Федерації. Ці кроки відбуваються не так швидко, казала президентка, тому варто почекати, коли завершиться зазначений вище проєкт.

Читайте також:
Показники лічильника передали з запізненням. Що тепер буде – пояснюють енергетики
Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла
Останніми місяцями спостерігаються спроби окупантів бити по газорозподільчому обладнанню, – Галущенко
Канада надає Молдові кредит для підтримки біженців з України