Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Показники лічильника передали з запізненням. Що тепер буде – пояснюють енергетики

Енергетики радять показники лічильника за світло завжди передавати вчасно
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Як зазначається, період подачі показів лічильника триває протягом останніх двох днів розрахункового місяця та перших трьох днів наступного. У цей час важливо не забути подати покази приладу обліку, навіть якщо у споживача SMART-лічильник. Однак часто буває, що передати показники у зазначені терміни не вдається.

Що буде?

У випадку, коли споживач не подає актуальні покази, то використання електроенергії нараховується за середньодобовим споживанням. Відтак, сума, вказана в платіжці за місяць, може відрізнятися від фактичного споживання.

Ще одна причина, чому потрібно подавати покази лічильника, уникнути ймовірності некоректного обліку електроенергії. Попри надійність сучасних приладів обліку, через заводський брак, збій у програмі лічильника або ж фізичні пошкодження кіловати можуть почати нараховуватися по-іншому. Виявити це якраз і можна при щомісячній подачі показів приладу обліку.

Тариф

Нагадаємо, що з 1 червня тариф на електроенергію для населення становить 4,32 грн/кВт. Новий тариф діє з 1 червня 2024 року до кінця квітня 2025 року, кажуть в уряді.

Також відбулися зміни і для громадян, які проживають в житлових будинках, обладнаних електроопалювальними установками. Вони мусять платити:

  • до 2000 спожитих кВт на місяць – 2,64 грн/кВт
  • понад 2000 кВт на місяць – 4,32 грн/кВт.

Крім того, протягом опалювального періоду (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) передбачено пільговий тариф для споживачів, які використовують електроопалювальні установки, на рівні 2,64 грн/кВт год (при споживанні ними в цей період до 2000 кВт·год електроенергії на місяць).

Читайте також:
Перші виплати "Національного кешбеку", підвищення податків та перехід на зимовий час: Що зміниться з 1 жовтня
Правоохоронці відкрили майже 200 проваджень через підпали автівок військових
Готовність до блекаутів: Мобільні оператори зможуть забезпечити зв'язок в середньому тільки на чотири години роботи без світла
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв