Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Майже 6,3 тис. абітурієнтів цьогоріч відмовилися від бюджетного місця

1442 з цих людей взагалі не вступали в Україні

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Майже 6,3 тисячі абітурієнтів відмовилися від бюджетного місця цього року. Про це заявив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, передає ZN.UA.

4842 (77%) з цих людей вступили до українських університетів (приватних чи державних) на контракт.

"Серед таких вступників достатня кількість скористалася державним грантом, аби вступити справді туди, куди хотіла, а не туди, де було бюджетне місце", – зазначив він.

Ще 1442 вступники – це ті, хто відмовився від бюджетного місця, але й не вступав до українських закладів вищої освіти взагалі.

За словами Винницького, вони могли вступити за кордоном.

"Сумно, адже це реальні втрати для нашої країни. Але я вважаю, що в умовах війни це дуже маленька цифра – йдеться про менш як 1% від усіх тих, хто вступив цього року, й приблизно 2% від тих, кому було запропоновано бюджетне місце. Будь-яка втрата топових абітурієнтів – це погано. Але тішить те, що цього року насправді дуже мало топових вступників обрали закордонні університети", – додав він.

Нагадаємо, згідно з новим законом, студенти-контрактники можуть завершити чотирирічну бакалаврську програму за три роки або поєднати навчання з роботою і завершити навчання за шість-вісім років. 

Читайте також:
В Україні створили мобільний застосунок для школярів "Рятівничок"
Гранти для навчання студентів уже доступні в "Дії": Як оформити заявку та скільки можна отримати коштів?
Освітній омбудсман заявив про неприпустимість вимог до шкільного одягу дітей чи примусу до форми
Скандал зі шкільним підручником з картою України без Криму: Видавництво зобов’язалося передрукувати книжки за власний кошт