Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Корупція, брехня, недбалість та бажання вислужитися: Чому має піти міністр енергетики Галущенко

Хвилі скандалів у енергетичній сфері останнім часом одна за одною прямо накочуються на українське суспільство, змушуючи задавати цілком логічне питання "Що там відбувається взагалі?"

Герман Галущенко

Джерело: відкриті джерела

Міністр енергетики Герман Галущенко, голова “Укренерго” Володимир Кудрицький та голова правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін лише за останні півроку потрапили в безліч корупційних скандалів. Мова йде про мільйони гривень. Також до “досягнень” очільників енергетичної галузі додалась відверта і дуже небезпечна брехня. І це при тому, що українська енергетика знаходиться під постійним прицілом росіян, знищено більше 80% ТЕЦ, а генерації критично не вистачає. Фактично вищезазначені особи наживаються на війні, саме тому вони мають звільнити свої посади.  

Наприклад, історія про "добудову енергоблоків на ХАЕС. Міненерго та “Енергоатом” без законодавчих підстав (тому що у відповідному законопроекті знайшли корупційні ризики та навіть не вносили його до сесійної зали) вже витратили на це мільйони. Зокрема, для АЕС замовили інженерно-геологічні вишукування щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку для проживання будівельників. А поки той будинок зведуть – купили чотири модульні будинки для тимчасового проживання по 1,5 млн за штуку.

Також куплено понад три десятки "вагонів-гардеробних" по 800 тис. за штуку, шість вагончиків-їдалень по 860 тис., три вагончики для нарад по 1 млн, вагончик-медпункт за 600 тисяч. А на 9 млн купили захисного спорядження.

Крім цього, ХАЕС обзаведеться власною бетонозмішувальною установкою за 11 млн грн. І це при тому, що на думку експертів, цей проект взагалі не має шансів на реалізацію, особливо за умови постійних атак росіян. 

відкриті джерела

Голову "Укренерго" Володимира Кудрицького підозрюють у корупції. Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ відкрити справу проти нього за фактом отримання хабаря. Приводом стала заява неназваного адвоката із звинуваченнями на адресу Кудрицького у зловживанні владою та службовим становищем. 

Неодноразово керівники енергетичної галузі потрапили в корупційні скандали через захмарні зарплати. Приміром, ЗМІ оприлюднили дані, де зазначалося, що зарплата керівництва "Укренерго" з початку війни зросла вдвічі. Наприклад, середня місячна зарплата для одного члена правління сягає більш ніж 2 млн грн. Писали, що за грудень 2023 року члени правління сукупно отримали майже 8 млн грн, за січень 2024 року – 4,2 млн грн, за квітень 2024 року – 8,5 млн грн. При цьому сам Кудрицький стверджує, що його зарплата не змінювалась з 2020 року і становить близько 400 тис. гривень. Зарплати інших членів правління "Укренерго" (крім нього ще чотири) - коливаються. Платня може становити близько 250–300 тис. грн після сплати податків. 

У ЗМІ та нардепів є питання і до зарплат працівників “Енергоатому”. Так наприклад, за словами депутата Ярослава Железняка, на підприємстві є дивна посада "керівник служби супроводження роботи керівництва Виконавчої дирекції по роботі з персоналом" із зарплатнею у більше 700 тис. гривень на місяц. При цьому, виявилось, що цього працівника було звільнено у лютому 2022 року, а в березні 2024 року - поновлено на посаді і компенсовано йому майже 18,2 млн гривень. 

відкриті джерела

На початку року НАЗК зацікавилось способом життя самого президента "Енергоатому" Петра Котіна. Журналісти з'ясували, що Котін під час повномасштабної війни оселився у маєтку за 7 млн гривень. При чому офіційно власницею цього будинку є його теща. Сам Котін заявив, що теща на маєток гроші назбирала.  

“В країні енергетична катастрофа. Зрозуміло, що це і наслідок російських атак. Але, на жаль, це ще й наслідок бездіяльності уряду. Роками уряд нічого не робив для підтримки альтернативної енергетики. Ми її не збудували. Замість цього купувалась електроенергія в Білорусі. Докуплялись? Зараз ми отримуємо дані, що в першому кварталі цього року жодна гривня, виділена на будівництво захисту енергообʼєктів, не була використана. І це можна продовжувати довго”, - заявив нардеп Олексій Гончаренко.

Але не енергетикою єдиною. Міністерство енергетики України та міністр Герман Галущенко також неефективно управляють державною вугільною сферою. 

"В березні 2024 року Рахункова палата оприлюднила свій звіт по перевірці ефективності використання бюджетних грошей на програми державних вугільних шахт, на ліквідацію, на реновацію і так далі. Оцінка Рахункової палати була об’єктивно негативною, тобто міністерство неефективно управляє державними штатами… Я порушував питання неодноразово на засіданнях комітету - чому так сталося, що бюджетна підтримка зростає, але за останні шість-сім років ми витрачаємо на одну тонну вугілля в сім разів більше бюджетних грошей, а вугілля більше не стає", – зазначив депутат Олексій Кучеренко.

А в липні 2024 року НАБУ і САП оголосили підозру колишньому народному депутату Володимиру Вечерку, ексзаступнику міністра енергетики Максиму Немчинову та попередньому очільнику держпідприємства "Укрвугілля" Михайлу Волошину. Їм закидають зловживання на майже 12 млн грн.

За словами нардепа Ярослава Железняка, Немчинов був на посаді заступника Галущенка до грудня 2021 року. А потім був звільнений. Тобто буквально 7 місяців після призначення міністра. І звільнений до подій розслідування. Після звільнення Немчинов став офіційним радником Галущенка. І як мінімум ще у 2023-му був в такому статусі. А сам міністр не міг не знати, що робив його ексзаступник та радник, оскільки інформація щодо розслідування схем, до яких може бути причетний Немчинов широко обговорювалася у ЗМІ. 

До всіх корупційних скандалів додався ще й інцидент з "позаштатною ситуацією" на Південноукраїнській АЕС.  

відкриті джерела

18 липня про аварію на цій АЕС заявив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. За його словами, на станції, вочевидь від спеки, згоріли два трансформатори, що призвело до відключення від мережі одного з реакторів, що в свою чергу призвело до відключення високовольтних ліній в мережі "Укренерго". Коли нардепи запитали про це Галущенка під час години запитань до уряду, міністр попросту збрехав, заявивши, що експерт поширює російське ІПСО та ще й запропонував спецслужбам перевірити експертів і розібратися “для чого вони вносять в медіапростір російські наративи". 

Нардеп Ярослав Железняк направив запит до “Укрненерго” і 25 липня опублікував відповідь, в якій “Укренерго” підтвердило факт позаштатної ситуації на Південноукраїнській АЕС, а 26 липня МАГАТЕ підтвердило відключення енергоблока на станції через проблему з трансформатором.

В той же час, в коментарі UWN Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій, пояснив, що будь-яка аварійна ситуація на АЕС впливає на відключення електроенергії миттєво. І добре, що вдалося замінити масло і повернути енергоблок в роботу, але проблема значно глибша. 

“І Кабмін, і “Енергоатом”, і “”Укренерго", вони всі роболять так, як вміють.  Ну, як в школі вчились, так і роблять. Може, на двійки вчилися, може, на п'ятірки. Я думаю, жарти жартами, але що вони можуть зробити, розумієте... Є таке поняття філософське -  глибинна держава. В даному випадку є у нас же не зовсім зруйнований технічний інженерний сегмент в державі, хоча він руйнується дуже активно. Тобто, бо не може людина, яка є активістом,, громадським якимось діячем, яка тільки поверхово знає якісь питання, не може вона керувати підприємством, але у нас керує, наприклад. І все одно ухвалює рішення. Рано чи пізно, може ти місяць помовчиш, три місяці помовчиш, а потім ти на п'ятий місяць скажеш: “тварь я  дрожаща, чи право маю”  і  далі: "Давай, врубай блок АЕС на повну потужність". Йому скажуть: "Не можна, тому що там же буде навантаження, наприклад". "Ні, от мені з гори сказали, що треба, щоб працював повністю, давай". І все, і пішла жара”, - розповів Корольчук. 

В свою чергу, Ярослав Железняк переконаний, що виною всьому абсолютно корупційна система. 

“Це вже не перший випадок коли "ефективний" і підконтрольний Галущенку і Шурмі менеджмент "Енергоатому" тільки за останній час докерувавлися до таких аварій. І як говорить Юрій Ніколов: "Корупція породжує руко***пість". І напевно хтось навіть серед влади почав задаватися питаннями, чи там все ок”, - написав Железняк. 

Читайте також:
Ексочільника Дніпропетровської ОВА Резніченка відпустили під заставу в 30 млн гривень
У Кропивницькому ДБР викрило голову ВЛК, який продавав "білі квитки"
Шмигаль спрогнозував майбутній опалювальний сезон і припустив, що ця зима може бути найважчою
Росіяни атакували українську енергетику у семи областях