Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

"Грандіозний обвал" на світових фондових ринках: Чому це ніяк не вплине на Україну

Якщо коротко, то паніку варто відставити
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

На світових фондових ринках у понеділок, 5 серпня, через побоювання рецесії у Сполучених Штатах Америки стався значний обвал. Останній раз фондові ринки так реагували у 2020 році на початку пандемії коронавірусу. Тоді експерти пророкували повторення Великої депресії. UWN з'ясував, чому про глобальні наслідки говорити рано, що стало причиною такого обвалу та чому це ніяк не вплине на Україну.

Фондовий ринок США при відкритті торгів 5 серпня втратив майже 2 трлн доларів. Обвал стався на тлі погіршення прогнозів, що американська економіка не буде зростати так добре, як очікувалося раніше. Це запустило механізм криз, який спочатку був в Японії, потім перенісся на острів Тайвань, на Південну Корею, зачепив Туреччину, потім була проблема в Європі, але значно менше – в Європі просідання стало від 2% до 3% по окремих країнах.

Загалом найбільше постраждали ринки Азійсько-Тихоокеанського регіону, де найбільше за 40 років падіння пережили японські акції. Японський фондовий індекс Nikkei 225 впав більш ніж на 12% на момент закриття 5 серпня, тайванська біржа Taiex – на 8,4%. Південнокорейський індекс Kospi знизився більш ніж на 9%. 

У Сполучених Штатах індекс Dow Jones впав на 1,51%, S&P 500 – на 1,84%, Nasdaq Composite – на 2,43%. Акції Nvidia втратили майже 10%, а також впали акції Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet, Google та Meta Platforms.

Курс біткоїна знизився до 50 тис. доларів, втративши майже 20% вартості за дві доби, курс ефіра втратив більше ніж 20%, продемонструвавши найзначніше падіння з 2021 року.  

"Врешті-решт замкнулось коло там, де розпочалось, в США. Технологічні компанії дуже сильно втратили, був обвал ще біткоїна і інших криптовалют. Загалом криптовалюти втратили приблизно 270 мільярдів доларів у своїй вартості. Але при цьому паралельно відбулось зростання ціни на золото, що вчергово продемонструвало, щоб не відбувалося у світовій економіці, найбільш надійне джерело – це саме золото. Подивимось, як це буде впливати, одразу скажу, те, що я поки бачу, – це радше емоції. Емоції дуже сильно впливають на фондові ринки. Тобто всі побачили перший аналіз, що все жах, і почали казати, що треба скидати акції провідних компаній, вони переоцінені. Ці розмови про штучний інтелект, вони не настільки монетизовані, як нам здається. Зараз ринок, як-то кажуть, трошки стабілізував ситуацію в тому плані, що присадили оце надмірне, як на мене, зростання ІТ-галузі", – зазначив головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

За його словами, криза на фондових ринках дійсно відбулася, але ще зарано робити якісь глобальні висновки – варто зачекати та подивитися, як буде розвиватися ситуація протягом наступних тижнів.  

Про емоційність ринку каже і  виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Так, дійсно, американці продемонстрували падіння індексу безробіття. Продемонстрували певне очікування стагнаційних процедур, але якихось таких карколомних речей... Взагалі цей ринок, ринок деривативів, він є достатньо емоційний, і вже ми з вами цього року бачили  декілька разів – ринок демонстрував рекорди підняття, рекорди падіння", – каже Олег Пендзин.

І додає: українцям через це падіння переживати не варто, девальвації гривні та подорожчання долара не буде:

"Для українців це абсолютно не має жодного значення. Ми жодним чином не залежні від цих коливань на так званому чисто умовному ринку. Я був би максимально спокійний і заспокоїв би українців: точно в цій ситуації це не є така надзвичайно страшна для нас на сьогодні подія. Тому давайте ми заспокоїмося, видихнемо і жодних якихось додаткових переживань мати не будемо".

Інвестиційний банкір Сергій Фурса також переконаний, що Україну ці події не торкнуться і взагалі ніяк не вплинуть на економіку Сполучених Штатів Америки.   

"Поки що це виглядає просто як корекція на фондових ринках. Це означає, що просто ринки знизяться, а потім все буде нормально. Що не буде ніякої глобальної фінансової кризи, що просто звичайна корекція на фондових ринках. Це нормальний процес. Наразі якщо це залишиться в стані корекції, це ніяк не вплине на економіку Штатів. Для українців взагалі ніяких причин хвилюватися немає, на нас це жодним чином не впливає", – уточнив Фурса.

Зазначимо, під час війни усі зібрані в Україні податки йдуть на військові потреби. Соціальні видатки фінансуються за рахунок міжнародної допомоги. Найбільше фінансування Україна у 2024 році отримує від ЄС – 8,503 млрд доларів, МВФ – 3,078 млрд доларів та Японія – 2,131 млрд доларів.  

При цьому з  початку 2024 року долар подорожчав на 6% і закріпився на рівні більш як 40 гривень.  

Читайте також:
Почалися проблеми: Російські постачальники не можуть завезти в країну до 40% автозапчастин
У тіні перебуває половина української економіки. А у деяких галузях ця цифра становить 60–70%, – Гетманцев
Unilever повністю вийшов з ринку РФ
Дефіциту картоплі не буде, шалених цін на неї також, – Олег Пендзин