Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Гетманцев вважає, що економічне бронювання від мобілізації може запрацювати вже цього року

Щомісячні надходження до бюджету від економічного бронювання можуть становити близько 8 млрд гривень
Джерело: відкриті джерела

Голова фінансового комітету Верховної Ради України Данило Гетманцев вважає, що економічне бронювання від мобілізації реально запустити вже цього року. Про це він сказав в інтерв'ю "РБК-Україна".

На запитання, чи реально впровадити економічне бронювання вже цього року, Гетманцев відповів: "Так". При цьому, за його словами, це "складне соціально-політичне рішення".

"Тому що такий підхід розмежовує людей під час війни. Крім того, є питання сприйняття цього рішення військовими, що дуже важливо в контексті демобілізації, яку ми не можемо фізично зробити. Це дуже соціально чутливе питання", – зазначив нардеп.

Новини за темою: Інтернет-провайдери та мобільні оператори зможуть бронювати співробітників від мобілізації

Як розповів Гетманцев, за підрахунками Мінфіну, щомісячні надходження до бюджету від економічного бронювання можуть становити близько 8 млрд гривень. Це з урахуванням того, що більшість військовозобов'язаних, які сьогодні працюють і отримують зарплату менше ніж 35 тис. гривень, отримуватимуть по 35 тисяч.

"Я вважаю, що критерій для бронювання у вигляді розміру "білої" зарплати має бути. Для будь-якого варіанту бронювання – чи то по всій економіці, чи то по окремих галузях, як це робиться зараз. Це сприятиме детінізації та виведенню зарплат із "тіні". І в цьому контексті – це правильне рішення", – додав він.

Які є варіанти економічного бронювання?

У законопроєкті №11331-1 пропонується, щоб бронюванню підлягали військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, де середньомісячна зарплата становить не менше 12 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на 1 січня (це 36 тисяч 336 гривень на сьогодні) і де немає боргів по сплаті зарплати та податків.

Друга модель, викладена у законопроєкті №11331-2, передбачає можливість бронювання найманих працівників та фізичних осіб-підприємців.

Новини за темою: Бронювання перевізників тепер стане простішим: Які зміни готують в уряді

Також можна забронювати ФОП, якщо підприємець зареєстрований у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та громадських формувань не пізніше ніж за шість місяців до набрання чинності цього закону, та за умови, що дохід становить не менше триразового розміру збору (20,4 тисячі) за бронювання військовозобов'язаних (61,1 тисячі).

Третя – передбачає критерій середньої зарплати у 35 тис. гривень для підприємств та єдиний військовий збір, який складе 20,4 тис. гривень в місяць для ФОПів.

Як повідомляв нардеп від "Слуги народу" Віталій Войцехівський в ефірі TAK TV, законопроєкт про економічне бронювання можуть розглянути не раніше другої половини серпня, а може, навіть у вересні.

Читайте також:
В Україні хочуть збільшити термін базової загальновійськової підготовки
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Допомагали уникнути мобілізації: На хабарях викрили заступника керівника Івано-Франківського ТЦК і двох службовців