Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%

Пришвидшення зростання зумовлювалося насамперед ефектами гірших цьогорічних врожаїв
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні фіксують зростання інфляції за серпень до 0,6%. До цього в липні інфляція була нульова, а у червні становила 2,2%, наводить дані Держстату Національний банк України.

Зазначається, що в серпні минулого року споживчі ціни знизилися на 1,4%, тож у річному вимірі інфляція за підсумками цьогорічного останнього дня літа зросла до 7,5% з 5,4% за підсумками липня і 4,8% – за підсумками червня.

"Пришвидшення зростання споживчих цін зумовлювалося насамперед ефектами гірших цьогорічних врожаїв і впливом вищих витрат бізнесу на продовольчу сировину, енергію та оплату праці", – пояснюють фахівці.

Так, на ринку в серпні порівняно з липнем 2024 року ціни на харчі та безалкогольні напої зросли на 0,9%.

Найбільше подорожчали яйця та овочі – на 7,1% і 5,2%. На 0,7– 2,4% зросли ціни на хліб, цукор, макаронні вироби, продукти перероблення зернових, соняшникову олію, рис, м'ясо та м'ясопродукти, молоко та молочні продукти, олію, безалкогольні напої, рибу і продукти риби.

Втім, економісти помітили, що на 7,4% знизилися ціни на фрукти.

А ось ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби підвищилися на 0,8% – це пов'язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,4%.

Одяг та взуття подешевшали на 2,9%, зокрема взуття – на 3,4%, одяг – на 2,4%. Ціни на транспорт зросли на 0,6%, здебільшого через подорожчання автомобілів на 1,2%, проїзду в автодорожньому пасажирському транспорті – на 0,6%, а також пального і мастил – на 0,5%.

Новини за темою: У найближчі місяці інфляція може стрімко зрости, – Мінекономіки

Нагадаємо, Нацбанк прогнозував, що в наступні місяці очікується подальше прискорення інфляції передусім через збільшення витрат бізнесу на оплату праці та електроенергію.

Читайте також:
Чашка кави стане дорожчою: Ціни на зерна арабіки у світі сягнули найвищого рівня за останні 13 років
Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет
Ціни на пшеницю у світі зросли після удару РФ по судну із зерном у Чорному морі
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль