Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Україна планує оподатковувати посилки з міжнародних маркетплейсів. Як це вплине на держбюджет

Скасування пільги на безподаткове ввезення посилок вартістю до 150 євро може суттєво збільшити навантаження на митні органи
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Дедалі частіше українці замовляють товари на міжнародних маркетплейсах типу Aliexpress чи eBay, де ціни в рази дешевші, ніж у магазинах всередині країни. Економити допомагає пільга: на посилки з-за кордону вартістю до 150 євро не нараховується податок на додану вартість (ПДВ) і мито.

Ця пільга опинилася у фокусі Міністерства фінансів у липні, коли оприлюднили перші плани підвищення податків для покриття потреб оборони. Відомство пропонувало її скасувати і зробити виняток для некомерційних посилок, наприклад, подарунків від родичів з-за кордону.

Для цього ПДВ пропонували нараховувати, починаючи з ціни 45 євро, а така ініціатива мала забезпечити бюджет три мільярди гривень у вересні – грудні. А весь план збільшення податків мав складати 125 млрд гривень.

"Однак під час обговорення проєкту закладені в ньому надходження зменшилися до 30 млрд гривень, а від скасування пільги для міжнародних посилок вирішили відмовитися. Наступну спробу підвищення податків уряд та депутати зроблять до 20 вересня", – пише "Економічна правда", посилаючись на свої джерела.

Водночас журналісти опитали деякі компанії, які нарікають, що, приміром, обсяги посилок з Temu зростають шаленими темпами. Ще навесні українці замовляли звідти по 300 тис. товарів на місяць, а восени цей показник може зрости до одного мільйона. 

Разом з тим міністр фінансів Сергій Марченко висловив стурбованість стосовно української інтернет-торгівлі, яка "перебуває в тіні". Мовляв, у межах ліміту 150 євро неоподатковуваної вартості в Україну завозять усе. І це є вагомішою проблемою, "ніж просто небажання платити незначні податки при імпорті".

А податкова пільга для міжнародних посилок створює нечесну конкурентну перевагу не лише китайським маркетплейсам та виробникам, а й українським тіньовим підприємцям.

Новини за темою: Український бізнес вичавлюють через ймовірне збільшення податків, – експерт

Сплата податків з міжнародних посилок

Загалом за минулий рік в Україну ввезли майже 52 млн посилок вартістю 62,12 млрд гривень. При цьому 51,5 млн посилок загальною вартістю 40 млрд гривень не перевищувала безподатковий ліміт у 150 євро.

Нині ж податки сплачуються з менш ніж 1% міжнародних посилок, які ввозять в Україну. Скасування пільги на безподаткове ввезення посилок вартістю до 150 євро може суттєво збільшити навантаження на митні органи й ускладнити життя мільйонам українців, які купують товари за кордоном, припускають журналісти.

А для запровадження цієї системи в Україні необхідні певний час та законодавча підготовка. Наприклад, державі варто налагодити комунікацію з маркетплейсами та зобов'язати їх нараховувати 20% ПДВ на покупки українців.

Натомість питання скасування пільги для міжнародних посилок наразі не стоїть на порядку денному. Втім, депутати вже працюють над відповідними змінами.

"Не відмовилися від цієї ідеї. Плануємо скасувати пільгу для посилок окремим законопроєктом – нині він розробляється", – повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Нагадаємо, міністр фінансів Сергій Марченко розповідав, що уряд дискутував з приводу підвищення податків. Посадовці дійшли висновку, що збільшення ПДВ потягне за собою зростання цін. Тож вирішили розглянути можливість збільшити військовий збір.

Читайте також:
Податки підвищать: Верховна Рада підтримала законопроєкт у першому читанні
Колишній нардеп та ексголова КМДА отримав підозру в ухиленні від сплати понад 70 млн гривень податків
У серпні інфляція в річному вимірі зросла до понад 7%
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль