Втрати росіян: 6 5 7 9 4 0 (+1230)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
46.00

Кабмін змінив умови програми "єОселя"

Очікується, що такі зміни сприятимуть поверненню людей на деокуповані території
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні ухвалив зміни до програми "єОселя". Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram.

Очікується, що такі зміни сприятимуть поверненню людей на деокуповані території, а також є частиною підтримки внутрішньо переміщених осіб.

Тепер в Чернігівській, Харківській, Запорізькій, Сумській і Херсонській областях можна буде придбати житло, якому не більше 10 років.

Що відомо про програму "єОселя"?

Програма "єОселя" працює вже майже 1,5 року і за цей час зафіксовано близько 600 тисяч заявок на пільгову іпотеку. 

Це нова програма доступного кредитування житла, яка передбачає отримання кредиту на купівлю квартири в багатоквартирному будинку під відсоткову ставку від 3% до 7% річних.

Взяти пільгову іпотеку зі ставкою 3% можуть українці:

  • не молодші за 18 років і не старші за 70 років на дату погашення;
  • які належать до однієї з пільгових категорій: йдеться про кадрових військових, правоохоронців, педагогів, медиків, працівників освіти та науковців (докладніше тут і тут) та члени їхніх сімей;
  • з 1 серпня також – детективи і старші детективи Національного антикорупційного бюро, особи рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань, детективи та особи начальницького складу Бюро економічної безпеки та члени їхніх сімей;
  • не володіють житлом; або мають житло менше ніж 52,5 м² + 21 м² на кожного члена сім'ї додатково; або володіють житлом, ‍розташованим в районі бойових дій чи на тимчасово окупованій території;
  • не беруть участь в інших чинних державних програмах із забезпечення житлом;
  • є платоспроможними;
  • не фігурують у санкційних списках.

Хто ще може взяти іпотеку?

З 1 серпня 2023 року на пільгову іпотеку – але вже під 7% – зможуть претендувати ще кілька категорій українців. Основні умови (вік, платоспроможність тощо) ті самі, що й у пільговиків, а от самі категорії такі:

  • ветерани війни та члени їх сімей;
  • учасники бойових дій;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • сім’ї загиблих (померлих) ветеранів війни, а також сім’ї загиблих (померлих) захисників і захисниць України;
  • інші громадяни України, які не мають власного житла або у власності яких менше ніж 52,5 кв. м для сім’ї з однієї особи та додатково 21 кв. м – на кожного наступного члена сім’ї (житло на тимчасово окупованих територіях до уваги не береться).

Програма "єОселя" розповсюджуються лише на певні типи осель, певної площі і певної дати будівництва – тут немає винятків ні для пільговиків, ні для решти учасників програми.

Ні таунхауси, ні приватні будинки не підпадають під програму "єОселя", лише квартири у багатоповерховому будинку. Висотка має бути не більше 10 років.

Скільки банків працює за програмою "єОселя?"

Загалом за програмою "єОселя" працює сім банків. П’ять з яких державні – Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Сенс Банк та два з приватним капіталом – "Глобус" та Скай Банк.

Читайте також:
Фейкова інвалідність для військовозобов'язаних в Харкові коштувала 29 тис. доларів: Першій підозрюваній обрали запобіжний захід
Економічне бронювання запровадять: рішення ухвалено, – Железняк
У транспортно-логістичній сфері через мобілізацію не вистачає 30 тисяч водіїв
Застосунок "Армія+" незабаром оновлять. Які функції додадуть?