Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.45
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.11
Готівка
46.70

Президент Фінляндії запропонував виключити Росію із Ради безпеки ООН

Це питання він пообіцяв порушити на Генеральній асамблеї Організації Об'єднаних Націй
Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом Фінляндської Республіки Александром Стуббом
Джерело: Офіс Президента

Президент Фінляндії Александр Стубб заявив, що реформа Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй має включати розширення складу, скасування права вето для будь-якої держави та виключення будь-якого члена, який бере участь у незаконній війні, такої як вторгнення Росії до України. Його цитує Reuters.

Глава Фінляндії, який відповідає за зовнішню політику цієї скандинавської країни, повідомив, що приєднає свій голос до закликів до реформ наступного тижня в Нью-Йорку на Генеральній асамблеї ООН, де буде обговорено склад Ради безпеки цієї всесвітньої організації.

Рада безпеки, що складається з п'яти постійних і десяти країн-членів, покликана підтримувати мир у всьому світі, проте геополітичне суперництво завело її в глухий кут з низки питань, включаючи вторгнення Росії в Україну.

Стубб сказав, що запропонує збільшити кількість постійних членів з п'яти до десяти, додавши ще одного представника Латинської Америки, двох представників Африки та двох представників Азії.

"Жодна держава не повинна мати права вето у Раді безпеки ООН", – наголосив він.

США, одна з п'яти країн, які мають право вето разом з Росією, Китаєм, Францією та Великою Британією, також підтримали надання двох постійних місць Африці.

Александр Стубб заявив, що будь-який член організації, який веде незаконну війну, "подібну до тієї, яку Росія зараз веде в Україні", має бути усунений.

Крім цього, він уточнив, що знає, що його пропозиції щодо Ради безпеки "виходять за рамки того, що зазвичай говорять малі держави-члени", але додав, що великі країни не стали б пропонувати послаблення свого власного впливу.

"Тому вони лише говорять, але не роблять нічого конкретного", – сказав він, додавши, що сподівається, що інші допоможуть розгорнути план до 80-річчя ООН наступного року.

Будь-які зміни у складі Ради безпеки, включаючи п'ять повноважень вето, мають бути схвалені двома третинами Генеральної асамблеї.

"Моя основна ідея полягає в тому, що якщо країни Глобального Півдня, з Латинської Америки, з Африки, з Азії не матимуть повноважень у системі, вони відвернуться від Організації Об'єднаних Націй. А цього ми не хочемо", – резюмував Стубб.

Нагадаємо, уряд Фінляндії планує заборонити більшості росіян купувати нерухомість у країні для захисту національної безпеки. 

Днями Гельсінкі оголосили про новий пакет допомоги для України на 118 млн євро. 

Читайте також:
Понад два мільйони іноземців виїхали з Росії впродовж року
РФ поширювала фейкові відео, які дискредитують президентську кампанію Камали Гарріс
Норвегія заявила про підвищений рівень радіації на кордоні з РФ
"Лікарі без кордонів" заявили про вихід з РФ