Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Через брак робочої сили українські компанії під час війни все частіше наймають жінок і підлітків

Жінки дедалі активніше працюють водіями трамваїв та вантажівок, шахтарями, охоронцями та складськими робітниками
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Війна в Україні скорочує робочу силу, тож підприємства намагаються покрити критичну нестачу кадрів. Компанії все частіше наймають на роботу більше жінок на традиційно чоловічі посади та залучають підлітків, студентів й працівників старшого віку, пише Reuters.

Видання посилається на заяви аналітиків про те, що мільйони людей, переважно жінки та діти, втекли від війни за кордон, а десятки тисяч чоловіків були мобілізовані в армію. І криза робочих місць може поставити під загрозу економічне зростання та повоєнне відновлення.

Зокрема дані Національного банку України свідчать, що від 24 лютого 2022 року Україна втратила понад чверть своєї робочої сили. А серед понад трьох тисяч компаній майже 60% підприємств в опитуванні Мінекономіки заявили, що їхньою головною проблемою є пошук кваліфікованих працівників.

Журналісти поговорили з представниками дев'яти українських компаній – від великих промислових фірм до роздрібних груп та дрібних приватних підприємців – і всі бізнесмени говорять про нестачу персоналу.

"Ситуація справді критична", – констатувала директор зі сталого розвитку металургійної компанії "Метінвест", однієї з найбільших роботодавців України Тетяна Петрук.

Компанії проводять ротації персоналу

До того ж компанії змінюють методи підбору персоналу та ведення бізнесу, автоматизують роботу, проводять ротацію існуючого персоналу. Підприємствам доводиться розширювати посадові інструкції, наймати пенсіонерів і пропонувати більше пільг, особливо молоді.

А ще – підвищувати заробітну платню. Середня місячна заробітна плата зараз становить близько 20 тисяч гривень порівняно із приблизно 14 500 гривень рік назад.

Водночас цього року уряд посилив правила мобілізації. Тож, кажуть представники підприємств, кількість чоловіків, які надають перевагу неформальній зайнятості, що дозволяє їм не реєструватися, зросла.

Наприклад, на півдні Миколаївщини жінок готують до професії трактористів. Вони дедалі частіше працюють водіями трамваїв та вантажівок, шахтарями, охоронцями та складськими робітниками.

Також активніше набирають жінок на інші посади, де раніше переважали чоловіки, включаючи вантажників, обробників м'яса, пакувальників та охоронців чи, приміром, у таких галузях, як виробництво сталі.

Загалом економісти очікують, що проблеми на ринку праці збережуться. 

Новини за темою: В Україні брак робочих кадрів через мобілізацію та міграцію, – Мінекономіки

Не слід забувати й того, що демографічна ситуація в Україні та трудові ресурси значно впливають на нинішню економіку та її розвиток у майбутньому. А через війну з РФ і виїзд українців за кордон у країні є кадровий дефіцит і безробіття, тож наша держава потребує 4,5 млн працівників, прогнозують експерти.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом