USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10
Втрати орків: 5 4 5 0 9 0 (+1280)
USD
НБУ
40.64
Готівка
41.00
EUR
НБУ
43.69
Готівка
44.10

ЗСУ відбили в окупантів свої втрачені позиції на Харківщині та Луганщині

Однак росіяни продовжують наступальні операції
ЗСУ
ЗСУ. Фото ілюстративне
Джерело: Генштаб ЗСУ

Збройні сили України нещодавно відбили в росіян свої втрачені позиції на півночі Харківської області та на лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна. Про це зазначають аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

Харківщина

За даними звіту Інституту, українські військові відбили позиції на півночі Харківщини під час продовження бойових дій 28 червня.

Геолокаційні кадри, опубліковані цим днем, свідчать, що також ЗСУ днями просунулися в центрі Вовчанська вздовж вулиці Героїв Чорнобиля.

"Командир українського батальйону безпілотників, який діє на Харківському напрямку, заявив, що ситуація на півночі Харківської області стабілізувалася. Та орієнтовно з 12 червня російські сили не досягли значного прогресу. Однак окупанти використовують на Харківському напрямі як штурмові підрозділи "Шторм", укомплектовані погано навченим персоналом, так і регулярні російські частини", - повідомляють експерти.

До того ж російські війська досить швидко поповнюють свій склад у цьому районі, попри значні втрати.

Що ж до Вовчанська, то бої в районі міста та всередині нього 28 червня тривали. Аналітики вказують, що підрозділи російського інженерного батальйону "Фенікс" намагаються дистанційно замінувати райони на півночі Харківської області.

26 червня українське джерело зауважувало, що російські війська, ймовірно, втратили майже всю 83 повітряно-десантну бригаду (ВДВ) на Харківському напрямку. Відбулося це через значні втрати та відмову особового складу воювати. Проте експерти Інституту не знайшли жодних доказів цього твердження і вважають таку думку перебільшеною.

Фахівці також припускають, що бригада навряд чи була повністю знищена. Оскільки лишається незрозумілим, наскільки більшу частину 83-ї бригади ВДВ росіяни перекинули з району Часового Яру на Вовчанський напрямок.

Карти
Джерело: Institute for the Study of War (ISW)

Луганщина

Разом з тим, українські захисники нещодавно повернули втрачені позиції на лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна.

Аналітики посилаються на геолокаційні кадри, опубліковані 28 червня. З цього очевидно, що ЗСУ нещодавно повернули втрачені позиції на південь від Кремінної та на схід від села Тернове.

"28 червня російські війська просунулися вздовж лінії Куп'янськ-Сватово-Кремінна, але підтверджених даних щодо просування російських військ у цьому районі немає. Російський воєнкор стверджував, що війська РФ просунулися в районі Степової Новоселівки та Серебрянського лісу, але ISW не виявив підтвердження цих тверджень", - додають експерти.

Водночас росіяни продовжували наступальні операції на північний схід від Куп'янська в районі Синківки, на схід від Куп'янська в районі Петропавлівки, на південний схід від Куп'янська в районі Степової Новоселівки, Стельмахівки та Піщаного, на північний захід від Сватового в районі Кругляківки, на захід від Сватового в районі Андріївки та на південний захід від Сватового в районі Невського, Макіївки та Копанки.

Не оминули наступу й на північний захід від Кремінної в районі Греківки, на захід від Кремінної в районі Торського та Тернового, а також на південний захід від Кремінної в районі Серебрянського лісу 27 і 28 червня.

Карти
Джерело: Institute for the Study of War (ISW)

Що кажуть у Генштабі ЗСУ?

Тим часом у Генеральному штабі ЗСУ звітують про ситуацію на вказаних напрямках.

Зокрема, на Харківському напрямку окупанти впродовж 28 червня за підтримки авіації 12 разів атакували в районі Вовчанська. Підрозділи Сил оборони успішно відбили 10 штурмових дій противника, але ситуація контрольована.
Попередні втрати агресора на цьому напрямку склали 89 окупантів вбитими та пораненими. Знищено три бойові броньовані машини, вісім автомобілів, 26 бліндажів та склад боєприпасів.

На Куп’янському напрямку противник здійснив дев’ять спроб відтіснити наші підрозділи із займаних позицій поблизу населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка, Стельмахівка та Кругляківка. Українські воїни відбили вісім атак ворога.

На Лиманському - російські загарбники 19 разів намагалися просунутися в районах Греківки, Макіївки, Невського, Торського та Серебрянського лісу. Захисники України відбили 17 атак ворога, бої тривають. Вживаються заходи щодо недопущення просування окупантів в глибину нашої території.

Додамо, днями українські захисники витіснили загарбників із мікрорайону Канал у Часовому Яру Донецької області. Натомість росіяни інтенсивно обстрілюють місто, зокрема з важких вогнеметних систем "Солнцепек".

Читайте також:
В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств В Україні дозволили збільшувати бронь від мобілізації для чиновників і працівників держпідприємств
Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав Росія вдарила по аеродрому в Миргороді, де стояли непрацюючі літаки Су-27, на яких вже давно ніхто не літав
Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО Під прикриттям перук: В Одесі діяла агентурна група ФСБ, яка, використовуючи накладні зачіски, розвідувала локації систем ППО
Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені Перші поховання на меморіальному кладовищі можуть розпочатися вже цієї осені