USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 7 4 7 0 (+1320)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Завод "слуги народу" Куницького постачав зарядні станції окупантам у Криму, – розслідування

Постачання обладнання з Харкова до Росії здійснювала компанія "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise
Олександр Куницький
Олександр Куницький
Джерело: відкриті джерела

Харківський завод Autoenterprise, який виробляє зарядні станції для електрокарів, з орбіти народного депутата України від партії "Слуга народу" Олександра Куницького з 2016 року здійснював постачання на територію Криму. Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Журналісти змогли дістати та проаналізувати з десяток контрактів холдингу Autoenterprise і верифікувати їх через базу імпортно-експортних операцій ImportGenius та вашингтонського Центру оборонних досліджень. З'ясувалося, що замовником харківського обладнання в Росії здебільшого були приватні клієнти. Але українські зарядки також замовляли державні структури РФ, наприклад холдинг "Россети".

Крім того, в Autoenterprise публічно наголошували, що компанія має віддалений доступ до власних зарядок, хоч би де вони не були встановлені.

Згідно із розслідуванням, постачання обладнання з Харкова до Росії здійснювала компанія "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise. Загалом російська географія продажів широка – Липецьк, Балашиха, Бєлгород, Воронеж, Москва, Зеленодольськ, Краснодар. Обладнання з України возили напряму вантажівками – через Слобожанську митницю на Харківщині – у Бєлгородську область.

У листопаді 2022 року російська ракета С-300 поцілила й у завод Autoenterprise – поранень зазнали шестеро людей, вибух пошкодив виробничі цехи.

Вже у 2023 році окупаційною владою Криму було відкрито мережі електрозаправних станцій із найбільшим хабом у Сімферополі на базі станцій українського виробництва Autoenterprise під брендом – DriveEnergy. Директорка харківського підприємства Аліна Мустафаєва заявила, що їм невідомо, як станції опинились у Криму. Проте журналісти зазначають, що це неправда, адже отримали копію дилерської угоди за 2021 рік між російською компанією DriveEnergy та українською "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise, у якій зазначається, що харківська фірма мала протягом 2021–2022 років продавати російській компанії зарядні станції та комплектуючі, виготовлені в Харкові під брендом DriveEnergy.

Що відомо про Куницького?

Куницький – народний депутат IX скликання. Лобіював інтереси свого бізнесу, використовуючи мандат. Офіційного власника заводу зробив своїм помічником, а депутатську приймальню розташував прямо на підприємстві.

У 2019 році Куницький вирішив балотуватися у Раду як мажоритарник із Харкова – від партії президента Володимира Зеленського "Слуга народу". В агітаційних роликах Куницький виступав разом з Олександром Дубінським і Максимом Бужанським.

В декларації за 2020 рік Олександр Куницький вказував, що має нерухомість в Ізраїлі. Йдеться про квартиру вартістю 5 мільйонів гривень у місті Хайфа, яка належить йому з 2017-го. У 2021 році НАЗК склало протокол на Куницького, оскільки він не зазначив інформацію про позику у розмірі понад 303 тисячі шекелів, або 2,3 млн гривень, на момент її придбання.

У 2019-му, перед виборами до ВР, стало відомо про ізраїльське громадянство Куницького, що він згодом сам підтвердив та зазначив, що написав заяву про вихід. В цьому ж запевнив і президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання журналістів. Але чи справді Куницький позбувся ізраїльського громадянства – наразі невідомо.

Скандал із Куницьким

6 грудня стало відомо, що народний депутат від "Слуги народу" Олександр Куницький влітку 2023 року отримав погодження Верховної Ради на виїзд протягом п’яти днів у короткотермінове відрядження, але пробув за кордоном майже три тижні. 

В апараті парламенту повідомили, що Куницький був відряджений до Ізраїлю з 3 по 7 липня 2023 року "в рамках діяльності депутатської групи BPУ з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем", де він є співголовою. Повернувся Куницький в Україну, за даними "Схем" (Радіо Свобода), лише 22 липня.

Журналісти з’ясували, що у проміжку після робочого відрядження і до повернення в Україну Куницький був помічений в аеропорту американського штату Флорида. У цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав. Депутат не відповів на дзвінки та повідомлення редакції з проханням пояснити, з яких причин він порушив умови дозволу на виїзд.

Відомо, що він виїхав з України ввечері 3 липня 2023 року за дипломатичним паспортом через пункт пропуску "Шегині" на україно-польському кордоні. Підставою стало розпорядження Верховної Ради про офіційне відрядження депутата.

Відряджався він з 3 по 7 липня до Ізраїлю в рамках діяльності депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем, де він є співголовою. З групи Куницький був єдиним відрядженим до Ізраїлю депутатом. На запитання "Схем", хто став ініціатором цього відрядження та хто з керівництва ВР його погоджував, у Раді не відповіли. Але зазначили, що на неї не витрачалися бюджетні кошти.

У час, коли Куницький мав повернутися в Україну, впродовж двох днів поспіль відбулися засідання Верховної Ради – народні депутати працювали в сесійній залі 13 та 14 липня. У списку нардепів на сайті ВР, які голосували в ці дні, навпроти прізвища Куницького стоїть позначка "відсутній".

Журналісти встановили, що Куницький повернувся в Україну лише через 15 днів після завершення дат офіційного відрядження, а саме ввечері 22 липня 2023 року. Він заїхав в Україну через пункт пропуску на кордоні з Польщею "Шегині", пред’явивши закордонний паспорт.

Читайте також:
Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення Україна може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року, попри недавню допомогу від США, – припущення
Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ Латвія передала Україні енергообладнання для відновлення енергосистеми після атак РФ
Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ Макрон думає над впровадженням ядерної зброї Франції в систему захисту Європи від РФ
Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни Окупанти майже 180 разів обстріляли українські ТЕС від початку війни