USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 2 3 0 0 (+950)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Завод "слуги народу" Куницького постачав зарядні станції окупантам у Криму, – розслідування

Постачання обладнання з Харкова до Росії здійснювала компанія "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise
Олександр Куницький
Олександр Куницький
Джерело: відкриті джерела

Харківський завод Autoenterprise, який виробляє зарядні станції для електрокарів, з орбіти народного депутата України від партії "Слуга народу" Олександра Куницького з 2016 року здійснював постачання на територію Криму. Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Журналісти змогли дістати та проаналізувати з десяток контрактів холдингу Autoenterprise і верифікувати їх через базу імпортно-експортних операцій ImportGenius та вашингтонського Центру оборонних досліджень. З'ясувалося, що замовником харківського обладнання в Росії здебільшого були приватні клієнти. Але українські зарядки також замовляли державні структури РФ, наприклад холдинг "Россети".

Крім того, в Autoenterprise публічно наголошували, що компанія має віддалений доступ до власних зарядок, хоч би де вони не були встановлені.

Згідно із розслідуванням, постачання обладнання з Харкова до Росії здійснювала компанія "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise. Загалом російська географія продажів широка – Липецьк, Балашиха, Бєлгород, Воронеж, Москва, Зеленодольськ, Краснодар. Обладнання з України возили напряму вантажівками – через Слобожанську митницю на Харківщині – у Бєлгородську область.

У листопаді 2022 року російська ракета С-300 поцілила й у завод Autoenterprise – поранень зазнали шестеро людей, вибух пошкодив виробничі цехи.

Вже у 2023 році окупаційною владою Криму було відкрито мережі електрозаправних станцій із найбільшим хабом у Сімферополі на базі станцій українського виробництва Autoenterprise під брендом – DriveEnergy. Директорка харківського підприємства Аліна Мустафаєва заявила, що їм невідомо, як станції опинились у Криму. Проте журналісти зазначають, що це неправда, адже отримали копію дилерської угоди за 2021 рік між російською компанією DriveEnergy та українською "АЄ Фекторі" з групи Autoenterprise, у якій зазначається, що харківська фірма мала протягом 2021–2022 років продавати російській компанії зарядні станції та комплектуючі, виготовлені в Харкові під брендом DriveEnergy.

Що відомо про Куницького?

Куницький – народний депутат IX скликання. Лобіював інтереси свого бізнесу, використовуючи мандат. Офіційного власника заводу зробив своїм помічником, а депутатську приймальню розташував прямо на підприємстві.

У 2019 році Куницький вирішив балотуватися у Раду як мажоритарник із Харкова – від партії президента Володимира Зеленського "Слуга народу". В агітаційних роликах Куницький виступав разом з Олександром Дубінським і Максимом Бужанським.

В декларації за 2020 рік Олександр Куницький вказував, що має нерухомість в Ізраїлі. Йдеться про квартиру вартістю 5 мільйонів гривень у місті Хайфа, яка належить йому з 2017-го. У 2021 році НАЗК склало протокол на Куницького, оскільки він не зазначив інформацію про позику у розмірі понад 303 тисячі шекелів, або 2,3 млн гривень, на момент її придбання.

У 2019-му, перед виборами до ВР, стало відомо про ізраїльське громадянство Куницького, що він згодом сам підтвердив та зазначив, що написав заяву про вихід. В цьому ж запевнив і президент Володимир Зеленський, відповідаючи на питання журналістів. Але чи справді Куницький позбувся ізраїльського громадянства – наразі невідомо.

Скандал із Куницьким

6 грудня стало відомо, що народний депутат від "Слуги народу" Олександр Куницький влітку 2023 року отримав погодження Верховної Ради на виїзд протягом п’яти днів у короткотермінове відрядження, але пробув за кордоном майже три тижні. 

В апараті парламенту повідомили, що Куницький був відряджений до Ізраїлю з 3 по 7 липня 2023 року "в рамках діяльності депутатської групи BPУ з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем", де він є співголовою. Повернувся Куницький в Україну, за даними "Схем" (Радіо Свобода), лише 22 липня.

Журналісти з’ясували, що у проміжку після робочого відрядження і до повернення в Україну Куницький був помічений в аеропорту американського штату Флорида. У цей час в Україні вже діяла заборона для виїзду за кордон для посадовців під час воєнного стану без належних на те підстав. Депутат не відповів на дзвінки та повідомлення редакції з проханням пояснити, з яких причин він порушив умови дозволу на виїзд.

Відомо, що він виїхав з України ввечері 3 липня 2023 року за дипломатичним паспортом через пункт пропуску "Шегині" на україно-польському кордоні. Підставою стало розпорядження Верховної Ради про офіційне відрядження депутата.

Відряджався він з 3 по 7 липня до Ізраїлю в рамках діяльності депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Ізраїлем, де він є співголовою. З групи Куницький був єдиним відрядженим до Ізраїлю депутатом. На запитання "Схем", хто став ініціатором цього відрядження та хто з керівництва ВР його погоджував, у Раді не відповіли. Але зазначили, що на неї не витрачалися бюджетні кошти.

У час, коли Куницький мав повернутися в Україну, впродовж двох днів поспіль відбулися засідання Верховної Ради – народні депутати працювали в сесійній залі 13 та 14 липня. У списку нардепів на сайті ВР, які голосували в ці дні, навпроти прізвища Куницького стоїть позначка "відсутній".

Журналісти встановили, що Куницький повернувся в Україну лише через 15 днів після завершення дат офіційного відрядження, а саме ввечері 22 липня 2023 року. Він заїхав в Україну через пункт пропуску на кордоні з Польщею "Шегині", пред’явивши закордонний паспорт.

Читайте також:
Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ Зеленський підписав закони про ввезення енергетичного обладнання 
без мита та ПДВ
У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн У російських дронах та ракетах знайшли компоненти з понад 20 країн
Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб Російський олігарх організував схему, за якою Росія отримувала український титан для військових потреб
Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону Позиції ЗСУ в Кринках зруйновані вщент, немає змоги тримати оборону