USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Завдав збитків бюджету на 100 млн гривень: Розкрито нові злочини росолігарха Шелкова в Україні

Олігарха підозрюють в ухиленні від сплати податків і відмиванні майна, отриманого злочинним шляхом
Шелков
Російський олігарх Михайло Шелков
Джерело: відкриті джерела

Служба безпеки спільно з БЕБ викрила нові злочини підсанкційного олігарха з Росії Михайла Шелкова, який причетний до схем прихованого збуту української титанової сировини в країну-агресорку. Про це йдеться на сайті СБУ.

Слідство встановило, що олігарх обходив накладені на нього персональні санкції РНБО і використовував для цього підконтрольну компанію однієї з європейських країн.

"На папері" це іноземне підприємство виступало замовником титанової сировини у ТОВ "Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат" із Дніпропетровської області. Утім, насправді українську продукцію залізницею відправляли до Росії", – розповіли у спецслужбі.

Така схема діяла до повномасштабного вторгнення Росії і приносила організаторам оборудки мільйонні надприбутки за допомогою несплати податків і приховування реальних доходів.

Виявилося, що протягом 2020–2021 років фігуранти завдали державному бюджету збитків на близько 100 млн гривень.

Новини за темою: В Україні досі не конфіскували бізнеси 25 олігархів – партнерів російського ВПК

Наразі Шелкову повідомлено про підозру за двома статтями КК України:

  • 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів));
  • 209 (легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом).

Варто зазначити, що в червні цього року СБУ вже повідомила Шелкову про підозру в іншій справі. Тоді підозру було оголошено за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Оскільки фігурант перебуває на території країни-агресора, правоохоронці продовжують комплексні заходи щодо притягнення його до відповідальності за злочини проти нашої держави.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА) на виконання рішення ВАКС переказало державі майже 50 млн гривень та понад 1 млн доларів, які належали структурам російського олігарха Михайла Шелкова.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму