USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10
Втрати орків: 4 5 7 8 3 0 (+870)
USD
НБУ
39.60
Готівка
40.10
EUR
НБУ
42.28
Готівка
43.10

З Херсонського художнього музею росіяни викрали музейну колекцію в повному обсязі, – Савчук

Також росіяни викрали музейні колекції з Херсонського обласного краєзнавчого музею та архів
Юрій Савчук
Юрій Савчук (архівне фото)
Джерело: відкриті джерела

Втрати, які зазнали українські музеї внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну, – масштабні і вимірюються десятками тисяч одиниць зруйнованих чи викрадених пам’яток музейних колекцій. Зокрема, лише з Херсонщини росіяни вивезли музейні колекції двох музеїв та архіву в повному обсязі. Про це в ефірі UWN розповів генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

"Безумовно, що йдеться про сотні об’єктів і десятки тисяч одиниць зберігання духовних пам’яток музейних колекцій. До доданої інформації варто долучити ситуацію у Херсоні: з Херсонським художнім музеєм, Херсонським обласним краєзнавчим музеєм, Херсонським архівом, колекції яких були вивезені в повному обсязі", – відзначив він.

Нині ж світ обговорює шокуючі страхи і наслідки, які побачили після окупації Київщини та Чернігівщини. Наприклад, музей в Іванкові, де зберігалися славнозвісні полотна Марії Приймаченко, згорів вщент.

"Навіть на нашій тимчасовій виставці, яка щойно завершилася і в цей момент транспортується з Нью-Йорка до України, вона була розгорнута в прямому розумінні перед вікнами ООН. Це виставка знищених культурних цінностей з Іванківського музею. В тому числі оригінальний фрагмент стіни показує, що залишився тільки скелет стіни, що музей повністю знищений, знищені пам’ятки. Якраз виставка, про яку я згадав, – це була візуалізація тих воєнних злочинів, в тому числі які стосуються культури нашої історичної спадщини, мистецької спадщини, духовного надбання, яке потерпає великою мірою під час цієї жахливої війни", – резюмував Савчук.

Додамо

Росія за рік повномасштабного вторгнення завдала збитків Україні на суму 700 мільярдів доларів.

Так, на сьогодні росіяни знищили та пошкодили:

– 74 400 житлових будинків,

– майже 2500 тисячі навчальних закладів,

– 500 лікарень,

– 400 культурних споруд,

– 120 релігійних споруд,

– 4500 об’єктів мереж та комунікацій.

– зруйновано 114 об’єктів енергетики.

Днями країни – учасниці 70-ї сесії Європейської економічної комісії ООН підтримали резолюцію "Економічні та соціальні наслідки агресії Росії проти України". За документ проголосували представники 40 країн з 56 присутніх на сесії.

Читайте також:
Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець Україна розслідує майже 4 тисячі злочинів, вчинених військовими РФ проти дітей, - Лубінець
ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії ЄС має намір розширити покарання за обхід санкцій проти Росії
НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО НАТО погоджує збільшити підтримку України засобами ППО
Ветеранам АТО, які зараз не воюють, довіряють тільки 40% українців, – опитування Ветеранам АТО, які зараз не воюють, довіряють тільки 40% українців, – опитування