USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

ЄС стурбований рішенням України карати фармкомпанії, що працюють в Росії

В європейській спільноті кажуть, що не можна ліки перетворювати на зброю
Ліки
Джерело: відкриті джерела

Євросоюз не погоджується із закликами України щодо необхідності впровадження санкцій по відношенню до європейських фармкомпаній, які працюють в Росії. Про це пише видання Politico.

Автори публікації зазначають, що європейські чиновники незадоволені тим, що Україна як майбутній член ЄС "перетворює на зброю вкрай необхідні ліки". 

Видання нагадує, що наприкінці травня Верховна Рада внесла зміни до законодавства, згідно з якими відповідні органи отримали повноваження щодо вилучення з ринку будь-яких ліків фармкомпаній, пов'язаних з Росією. А у жовтні розпочала процес вилучення зі свого ринку європейської компанії, попри протидію Брюсселя.

Журналісти зазначають, що на даний момент під дію закону потрапила лише будапештська фармацевтична компанія Gedeon Richter. Ще дві компанії перебувають під пильною увагою українського уряду: словенська Krka та Berlin Chemie, німецька дочірня компанія італійської Menarini Group, що виробляють спільно близько 300 медичних препаратів.

Загалом, за даними Politico, під прицілом опинилися 19 фармвиробників із загальним обсягом бізнесу 1,7 мільярда євро і 35 препаратів. 

В той же час, як пояснив заступник міністра економіки України Тарас Качка, поки ще не було вилучення жодних ліків з українського ринку.

Однак прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в коментарі виданню пояснив, що позиція країни щодо ліків з Росії залишиться незмінною.

"Ми дозволили всім європейським компаніям продавати в Україні всі ліки, які виробляються у всіх європейських країнах, у всьому світі, тільки не в Росії", – заявив Шмигаль, додавши, що Київ та Брюссель обговорили це.

Читайте також:
В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців В Україні запрацював е-кабінет постраждалого та контактний центр для військових і правоохоронців
Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ Кабмін підтримав проєкт указу Зеленського про створення Сил безпілотних систем в ЗСУ
Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі Росія запустила по Україні близько 50 північнокорейських балістичних ракет: Майже половина з них вибухнула в повітрі
Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною Кабмін запропонує Раді ратифікувати Угоду про вільну торгівлю з Туреччиною