USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Японія пом'якшила правила експорту зброї і зможе продавати майбутні винищувачі іншим країнам

Токіо зможе експортувати винищувачі, які мають намір розгорнути до 2035 року, третім країнам. Але не тим, де ведуться бойові дії
Японія
ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Уряд Японії ухвалив рішення пом’якшити суворі національні правила продажу озброєння до третіх країн, що дозволить експортувати винищувачі наступного покоління, які будуть розроблені країною спільно з Великою Британією та Італією. Про це повідомляє Kyodo.

Кабінет прем’єр-міністра Фуміо Кішіди схвалив оновлені керівні принципи передачі оборонного обладнання та технологій після згоди його правлячої Ліберально-демократичної партії (ЛДП) та її молодшого партнера по коаліції партії Комейто переглянути чинні правила військового експорту.

Нові правила передбачають, що Токіо може експортувати винищувачі, які уряди трьох країн планують розгорнути до 2035 року. Однак військові літаки не можна буде передати до країни, де ведуться бойові дії.

Крім того, коло потенційних покупців обмежено країнами, з якими Японія має підписані угоди про передачу оборонного обладнання та технологій, яких наразі налічується лише 15, включно з її близьким союзником Сполученими Штатами.

"За словами уряду, кожен майбутній окремий випадок потребуватиме окремого схвалення Кабінету міністрів перед початком продажу", – додають у виданні.

Там також зазначають, що перелічені обмеження встановлені ЛДП для того, щоб заспокоїти Комейто, традиційно пацифістську партію з "голубиною" позицією в питаннях безпеки та отримати її принципову згоду на перегляд правил експорту військової продукції.

Кішіда наголосив, що дозвіл Японії відправляти винищувачі в треті країни є "необхідним" для забезпечення ефективного витрачання коштів на розробку військового літака та підтримки довіри до Токіо як до партнера в інших майбутніх міжнародних оборонних проєктах. 

Згідно зі своєю пацифістською Конституцією, Японія дотримується заборони на експорт зброї, розробленої в країні чи за її участю в міжнародних проєктах, до третіх країн, додають автори.

Міністр оборони Мінору Кіхара заявив, що Японія залишатиметься відданою "основній філософії пацифістської нації", проходячи через "суворі" процеси прийняття рішень щодо експорту. 

Роботи над розробкою винищувача наразі знаходяться на стадії проєктування, і три країни мають на меті розробити специфікації та вимоги до продуктивності нового літака в наступні п’ять років.

"На тлі зростаючого військового впливу Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні програма винищувачів з двома членами НАТО знаменує собою першу спільну угоду Японії з розробки оборонної техніки з іншими країнами, окрім США", – уточнюють у публікації.

Крім того, там нагадали, що Токіо відкрив експорт озброєнь за певних умов після скасування політики ембарго на постачання зброї у 2014 році, прагнучи посилити безпекові зв'язки з країнами-однодумцями та сприяти розвитку відповідних національних галузей за рахунок експорту зброї та боєприпасів.

Також у грудні Японія вже переглядала правила експорту зброї і дозволила відправляти зброю вітчизняного виробництва за іноземною ліцензією в країну, де знаходиться ліцензіар.

Раніше ми повідомляли, що Японія та Сполучені Штати планують спільно розробляти озброєння, що здатне перехоплювати гіперзвукові ракети РФ, Китаю і КНДР.

Читайте також:
Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям Втрати в українській енергосистемі мають зменшитися на 6 млрд кВт-год завдяки технологіям "розумних мереж", - Міненерго
Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК Працівник військкомату отримав три роки в'язниці, бо хотів воювати на фронті, а не служити в ТЦК
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог