USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90
Втрати росіян: 6 5 9 2 2 0 (+1280)
USD
НБУ
41.22
Готівка
41.45
EUR
НБУ
45.52
Готівка
45.90

Якщо закордонний паспорт протермінований. Як українським чоловікам в Польщі можна оновити документи

Розповідаємо про ключові нюанси
паспорт
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Закордонні філії ДП "Документ" відновили прийом заяв-анкет на оформлення паспортних документів для чоловіків. Зокрема і в філіях у Польщі. Але є нюанси. Які саме і як їх можна вирішити, в коментарі UWN роз'яснив спеціаліст зі справ легалізації перебування та роботи іноземців у Польщі Євген Семеняка.

Зараз ДП "Документ" без проблем видає закордонні паспорти чоловікам до 25 років – тим, хто подавався до квітня 2022 року, коли заборонили видачу цих документів. Інші забрати паспорти не можуть. Чоловікам старше 25 років ДП "Документ" паспорти не видає. 

Щоб податись на тимчасове проживання, треба мати актуальний паспорт на момент подачі документа, який буде актуальним ще мінімум найближчі пів року, в тому числі на момент отримання карти побиту.

Карта побиту – це польська посвідка на проживання, яка дозволяє іноземцям легально перебувати в країні.

Якщо у чоловіка паспорт протермінований, закінчився – є вихід. І в нас такі кейси були. Можна податися на "міжнародний захист" і отримати "сірий паспорт". Він видається на один рік і замінює український паспорт. Тоді з ним можна спокійно подорожувати. 

Зараз багато чоловіків подається на цей міжнародний захист, саме через те, що ДП "Документ"  не видає паспорти. 

Щоб чоловіку податися на український паспорт, треба мати "Резерв+" або військово-облікові документи. І навіть якщо у нього в "Резерв+" стоїть статус "у розшуку", але генерується QR-код, він може це зробити.

А ще у них постійно міняються правила. Наприклад, для такої категорії чоловіків, як моряки та пілоти, у Варшаві не видають документи, їх видають в Гданську. 

Взагалі для легалізації українців в Польщі, наприклад, для того щоб зробити посвідку на проживання, необхідно мати підставу на цей час. Це може бути або робота, або ведення бізнесу, підприємницької діяльності, або ти можеш бути студентом і податися на базі університету, або податися, щоб повернутися до дітей, з'єднатися з родиною.

Наприклад, з наступного року було внесено зміни в Закон про допомогу громадянам України, легальне перебування для всіх українців продовжено до вересня 2025 року. Це стосується всіх українців, які заїхали і до війни, і під час карантину. 

І буквально декілька місяців тому ввели зміни, що з наступного 2025 року для тих українців, які заїхали після початку повномасштабної війни у Польщу, можна буде зробити посвідку на проживання без підстави – тобто без роботи, без бізнесу, без нічого, без оплати податків, а просто, що ти маєш цей тимчасовий захист.

Можна буде зробити карту побиту (документ, підтверджуючий особу та статус) на три роки без нічого, без підстав. 

Статус PESEL UKR – це так називається цей тимчасовий захист для українців. Тут потрібно знати, що цей статус може "злітати", якщо українець виїжджає за територію Польщі, наприклад до України, більше ніж на 30 днів. Після цього людина з України не може повернутися до Польщі, їй потрібно три місяці чекати в Україні, поки відновиться безвіз. 

Вся ця процедура буде електронна. Зараз в Польщі все в паперовому вигляді. А в цьому випадку документи можна буде подати в електронному вигляді через власний електронний кабінет. 

Читайте також:
Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів Інформація виглядає некоректною та маніпулятивною: КМДА відреагувала на скандал із доставкою вагонів
Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі Київ переплатив 160 млн гривень за доставку вагонів з Польщі
В Україні вперше застрахували польські інвестиції В Україні вперше застрахували польські інвестиції
ЗСУ мають отримати дозвіл на далекобійні удари, – глава МЗС Польщі ЗСУ мають отримати дозвіл на далекобійні удари, – глава МЗС Польщі