USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Як і 80 років тому, "годує" агресора: Nestle внесено до списку міжнародних спонсорів війни, – НАЗК

Станом на початок 2022 року швейцарська корпорація мала у РФ сім фабрик
Nestle
Ілюстративне фото
Джерело: НАЗК

Швейцарська корпорація Nestle продовжує працювати в Росії, постачає товари агресору та розширює свою російську виробничу базу. Це стало підставою для внесення Nestle до переліку міжнародних спонсорів війни, повідомляють у Національному агентстві з питань запобігання корупції (НАЗК).

"Історія нічого не навчила швейцарську корпорацію Nestle. Ще під час Другої світової війни компанія працювала на два фронти, постачаючи свою продукцію до складу сухих пайків німецької армії та одночасно експортуючи її до країн антигітлерівської коаліції", – заявляють у НАЗК.

У компанії зазначають, що станом на початок 2022 року швейцарська корпорація мала у РФ сім фабрик. Та навіть попри те, що прибуток від російського ринку становить лише трохи більше ніж 2% від діяльності всього Nestle, компанія і досі не наважилася вийти з ринку держави-терориста.

У самій же корпорації пояснюють це необхідністю забезпечення населення Росії товарами першої необхідності, а також турботою про своїх російських співробітників. І що цікаво: після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, у компанії заявили про призупинення експорту та імпорту в Росію, за винятком товарів першої необхідності. Проте полиці російських магазинів досі переповнені їхньою продукцією. Серед доступних продуктів – сніданки Bystrow, супи і бульйонні кубики Maggi, корм для тварин Purina, шоколадні батончики, кава Nespresso.

Прибутки компанії у РФ

За даними НАЗК, у Nestle в Росії працюють понад сім тисяч співробітників. І це є суттєвою підтримкою для економіки держави-терориста.

Так, у 2021 році ТОВ "Нестле Россия" сплатила податків на понад 25 млн доларів. Проте Nestle так і не опублікувала дані про свої доходи та сплачені податки за 2022 рік, ймовірно, побоюючись міжнародного тиску. 

"Однак відомо, що у 2022 році Nestle імпортувало до Росії напівфабрикатів та сировини на 374 млн доларів США, а за дев'ять місяців 2023 року – на 271 млн доларів США", – уточнюють в Національному агентстві з питань запобігання корупції.

Крім того, в жовтні 2022 року компанія під виглядом сухої молочної суміші завозила на територію Росії технічне обладнання, про що свідчить судове провадження арбітражного суду м. Москва №А40-24044/2023. Тобто корпорація завозить не лише сировину для товарів первинної необхідності, а й намагається приховано направляти до Росії технологічне обладнання для розвитку власного бізнесу.

Додамо

Nestle виробляє розчинну каву, мінеральні води, шоколад, морозиво, молочні продукти, дитяче харчування, корм для домашніх тварин та інші товари. По всьому світу у лінію продукції компанії входить понад 2000 брендів – від легендарних і всесвітньо відомих до популярних локальних торгових марок.

Основні торгові марки: KitKat, Nescafé, Nesquik, Nestea та інші.

Інші спонсори війни

На сьогодні у списку компаній, які вчинили аналогічно, близько 40 юридичних осіб із 15 країн світу. 

Зокрема, раніше ми повідомляли, що харчові гіганти PepsiCo і Mars внесено до списку спонсорів війни від НАЗК. Компанії продовжують працювати в Росії, сплачуючи значні податки до її бюджету, тим самим підтримують економіку країни-агресорки.

Також НАЗК внесло найбільшу у світі приватну алкогольну компанію Bacardi Limited до переліку міжнародних спонсорів війни, оскільки вона продовжує розвивати свій бізнес у РФ.

Читайте також:
Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК Мер Дніпра Філатов став рідше лаятися в соцмережах після скарги активістів у НАЗК
У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень У колишнього генерала СБУ Наумова знайшли необґрунтованих активів на 33 млн гривень
Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень Заступник начальника поліції на Дніпропетровщині підозрюється у незаконному збагаченні на 14 млн гривень
У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів У НАЗК заявили про можливе різке зростання Реєстру корупціонерів