USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

"Як сховатися від мобілізації? Є дуже просте рішення...". Розмова з командиром підрозділу аеророзвідки Terra Миколою Волоховим

Волохов_2
Командир підрозділу аеророзвідки Terra у складі 3-ї Окремої штурмової бригади Микола "Абдула" Волохов в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: UWN

Як і де сховатися від мобілізації? FPV дрони вдома – наскільки це потрібна штука? Чи вистачить Україні мільйон дронів на рік? Чи рятують так звані "мангали" від FPV дронів? Як виглядає взаємодія аеророзвідки з іншими підрозділами?

Гостем Дмитра Пустовіта в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" на Ukraine World News став Микола "Абдула" Волохов, командир підрозділу аеророзвідки Terra у складі 3-ї окремої штурмової бригади.

Останнє відео, яке розміщено на вашому YouTube-каналі, називається "Як сховатися від мобілізації". Розкажіть про нього. Чому ви вирішили його записати і чому зараз? 

Я не дуже часто дивлюсь новини останні два роки і навіть грішу тим, що досить погано розбираюсь, що відбувається в українському цивільному соціумі. У нас свої "бахмутські" новини останній рік дуже насичені, і щоб орієнтуватися в цьому інформаційному просторі, доводиться витрачати фактично весь вільний час.

Закінчиш бойову роботу і починаєш читати, що відбувається у нас тут на напрямку, що у сусідів справа, що у сусідів зліва... Але щось таке іноді трохи доходить із зовнішнього світу, якісь новини, що там коїться.

Дійшла до мене така новина, що є мобілізація і, дійсно, мені дуже багато товаришів дзвонили і цікавилися, взагалі думали, що я можу, щось знаю, я військовий, може, я щось знаю, як воно буде, якісь інсайди, можливо, Залужний мені щось розповів по секрету. Ну так принаймні думали люди, часто дзвонили і питали, що буде, що робити, як діяти?

Я вирішив записати таке відео. Я подумав насправді, а яку пораду я можу дати першою чергою для своїх друзів, для своїх близьких, тих, хто залишився в цивільному житті, хто не пішов на фронт, хто знаходиться за кордоном з тих чи інших причин, хтось там взагалі жив ще задовго до початку повномасштабної агресії Росії, хтось, так склалося, що поїхав перед, хтось поїхав, бо так вирішив, різні долі.

Власне, як сховатися від мобілізації? Дуже просте рішення є: від мобілізації краще за все ховатися в Збройних силах України.

Я маю історію на цю тему, як від мобілізації сховався мій хороший товариш, член підрозділу Terra з позивним "Тор", Микита його звати. Це була минула зима, Бахмутський напрямок, неподалік від Кліщіївки. Сидимо ми в окопах, під танковим обстрілом. Під'їхав ворожий танк, щільно криє по позиціях, падають гілки зверху, а ми намагаємося скоригувати на нього вогонь нашої артилерії. "Тор" передає координати на артилерію і раптом йому починають дзвонити, дзвонять один раз на телефон, він скидає, бо координати треба передати якомога швидше, щоб по цьому танку влупили. Дзвонять другий  раз – він скидає, дзвонять третій. Я кажу, вже візьми і спитай, що від тебе там хочуть. Він бере слухавку, а це воєнком. Він питає: "А коли будемо служити, а де переховуємося?" "Тор" – хлопець вихований і він якось зі всіх сил намагається, хоча ви розумієте, в критичній ситуації – тут розрив, падають гілки, дехто отримав поранення, навіть не з нашого підрозділу, ввічливо пояснити воєнкомату, що він трошки заклопотаний зараз в цей момент, а воєнком наполягає. Каже, зайнятий, а воювати ж треба, треба Батьківщину захищати. "Тор" каже: "Короче, мужик, я під Бахмутом, якщо хочеш, приїжджай сюди до мене, тут мене мобілізуй" і кладе слухавку. Таким чином виходить, що "Тор" сховався від мобілізації. Більше йому цей воєнком не дзвонив.

Чи є переваги у такого способу ховатися від мобілізації?

Безумовно. От знаєте, краще за все розповідати про свій особистий досвід, бо він для мене рідний, зрозумілий, не хочеться розповідати про когось там іншого, якісь інші підрозділи.

Наприклад, 24 число і ми з друзями приймаємо відповідальне рішення ховатися від мобілізації. Тоді ще її правда не було, але ми заздалегідь подумали, що пора вже починати, бо ми, може, думали трохи про те, що це буде, і добровільно пішли на цю війну.

В чому, власне, перевага? Основна перевага заключається в тому, що коли ти йдеш добровольцем, то ти маєш змогу вибрати свою долю сам.

Тому що уявіть: десь спіймали, привезли у воєнкомат, а ти нічого не розумієш, тебе призначають в якийсь підрозділ, гарний він чи поганий... знову ж таки, не мені судити про гарні чи погані підрозділи, можу говорити тільки про ті, в яких я був. А я був і в гарних підрозділах за цю війну, і в таких собі підрозділах, і відверто не в дуже підрозділах.

Слава богу, що зараз в 3-й окремій штурмовій бригаді все більш-менш нормально. Добровільно йдучи і мобілізуючись людина має можливість обдумати, спланувати і продумати тактику, як і куди вона хоче потрапити, провести всі попередні перемовини... 

Насправді хочу сказати з приводу добровольців і феномену добровольців в армії. Дехто думає, що ці люди, може, божевільні, от всі ховаються, а вони самі йдуть, і дехто думає, що ці люди якісь екстремали і просто адреналінозалежні та прагнуть до отримання цих емоцій. Як правило, ці люди просто раціонально мислять: якщо є відчуття, що це станеться, а багато в кого воно є, тому суспільство так хвилюється, то краще, щоб це сталося контрольовано і так, як ти бажаєш в найкращих із тих варіантів, які тобі доступні, ніж той варіант, який тобі подарує доля.

Насправді для тих, хто не займається своєю долею сам, то їхньою долею займається хтось інший, і, як правило, варіанти не дуже. Тому я всім раджу не ховатися, всім раджу піти в центр рекрутингу 3-ї окремої штурмової бригади, принаймні проконсультуватися, щоб ви знали, що може бути, як це може бути. І тоді, виходячи з цих знань, ви зможете прийняти більш якісні рішення.

Знаєте, я ще з першого дня війни сказав всім своїм товаришам – дивіться, друзі, давайте так, щоб нам не казали, куди лізти, в яку задницю лізти, давайте ми самі виберемо, в яку нам лізти, може, вона буде набагато гірша, ніж та, в яку нас відправлять, але принаймні будемо знати, що там буде.

Проєкт, який започаткували Victory Drones, – можливість навчитися робити FPV дрони і виготовляти їх вдома. На вашу думку, наскільки це вдала ідея? Якщо це вдала ідея – чому ми не почали робити таке ще рік тому?

Знаєте, що взагалі таке FPV дрон, звідки це пішло? У цьому буде критися відповідь, чому це насправді гарна штука – те, що ви кажете.

Це ж хобі. З самого початку це було хобі, це батько з сином або там підліток, або уже дорослий чоловік купує собі ці деталі, збирає з них дрон, і вони так створені з самого початку, щоб вони були гарні для того, щоб збирати самостійно.

Знаєте, хтось фарбує фігурки, хтось займається мототехнікою, перебирає двигуни в гаражі, або якихось автівок, тюнінгує автівки. Хтось займається дронами, хтось складає дрони, і до війни просто це було не так популярно.

Суть в тому, що це з самого початку було хобі. Те, що до цього хобі придумали приліпити боєприпас і виявилось, що це хобі ще може допомагати знищувати наших незваних гостей, які сюди приїхали на бронетехніці, і з ними вести "перемовини", так би мовити, і виходячи з цього, кожен може це опанувати.

Насправді я не перший раз чую про цю ідею. Перший раз почув десь місяць назад від своїх товаришів із KAZHAN FLY – є такий підрозділ, вони займаються ураженнями, вони є і на фронті, і займаються навчанням, в них є і інструкторська група. Я почув таку ідею, я кажу так: "А в чому прикол, посадіть цих людей в себе". Кажуть: "Як ми посадимо, якщо в них є своя робота, в них є своє життя, і вони не готові постійно працювати на це, але ми можемо їх навчити складати ці дрони, там немає нічого принципово складного. Якщо людина це робить відповідально, якщо людина це робить ретельно, вона складе цей дрон, інструкції дуже прості, модулів дуже небагато" Я кажу: "Добре, і що у вас виходить? Ви дали людині деталі або людина десь взяла ці деталі, за вашою інструкцією склала і треба ж перевірити". Вони кажуть: "Так, відправляють нам на тестування, відсоток браку – 20 відсотків, незначний, причому це не такий брак, що там щось зламане фізично, треба перепаяти два проводи, наприклад, або щось там трохи некоректно встановлено, під тим кутом відкрутити, прикрутити, і невелика команда тестувальників здатна пропускати через себе тисячі дронів".

Тобто за рахунок цього ми економимо ресурси на складанні. Тому така ініціатива, мені здається, вкрай доцільна, тим більше в той час, коли держава, де всі зрозуміли, що FPV дрони і взагалі дрони, як і я бачу – це ключ до перемоги взагалі. Майбутня війна, війна цього року – це буде війна дронів.

Чи можуть дрони, зібрані вдома, бути настільки якісними, щоб виконувати завдання на фронті? Тобто людина, яка збирає дрон вдома, як їй знати, де купувати деталі, які деталі купувати, які акумулятори?

Це вже залежить від тієї групи людей, яка займається патронажем цієї збірки. Звичайно, людина, наприклад, у цьому не орієнтується, зайшла в інтернет, вбила в Гугл "хочу зібрати дрон", отримала якусь номенклатуру запчастин, придбала, зібрала, то, звичайно, в такому разі будемо отримувати страшний різнобій і не всі з цих дронів будуть підходити для виконання бойових завдань.

Але якщо уявити собі, як би цей проєкт робив я. Треба зробити конкретний опис з конкретними посиланнями, які саме запчастини, одна запчастина підходить до декількох двигунів, підходить декілька передач відеосигналу, підходить декілька камер. Це не означає, що це має бути саме така камера, але має бути не гірше, ніж така. З чого можна збирати і де це придбати, дати людині таку інструкцію, і вона купить ті запчастини.

Тут залежить все не так від збірки, зібрати не так складно, звичайно, треба трошки набити руку, добре якщо люди до цього тримали в руках паяльник, але, знову-таки, там немає ніякої магії, нічого такого, підлітки цим займаються. Це хобі, його зроблено таким, щоб його можна було опанувати і отримувати від цього задоволення. Люди це роблять чисто в кайф, тому що їм подобається щось паяти і збирати, в цьому є свій прикол.

Якщо ці дрони будуть зібрані з тих компонентів, які професіонали вказали як ті, які підходять, то, звичайно, такі дрони зможуть виконати бойові завдання.

Я повторюю ту тезу, яку я казав, що не треба гнатися за дешевизною дронів. Те, що людям просто пояснити, воно дешевше коштує, а потім ти отримуєш цей дрон, а у нього, наприклад, передачі сигналу недостатньо потужні і ти уже не долітаєш до цього танку, а ураження бронетехніки – воно, знаєте, має такий дискретний характер – це або одиничка, або нулик, ти або уражаєш або ні, немає там "вразив на п'ятдесят відсотків, майже вразив, майже попав". Є або результат, або його відсутність.

Мені здається, що, навпаки, правильний шлях – це здорожчання FPV дронів, це пошук більш сучасних, більш ідеальних, більш підходящих компонентів. Наприклад, у нас в 3-й окремій штурмовій бригаді є цілий центр, який займається постійним покращенням кожного із модулів цих FPV дронів, кожного із модулів наземних станцій. 

Засоби боротьби з дронами. Чи рятують так звані "мангали" від FPV дронів? 

"Мангал" – це засіб захисту від дронів, які скидають боєприпаси. Пам'ятаєте, ще під час АТО на БТР, на БМП варили такі кумулятивні решітки? Це засіб захисту від кумулятивної струї. Так, він працює як "мангал", якщо скинути на "мангал" зверху боєприпас, то він убезпечить те, що знаходиться під "мангалом". Але, знову ж таки, "мангали" почали робити, коли дуже багато практикували саме скидання боєприпасів з дронів, а зараз вже все-таки ера FPV дронів.

Чи є у нас зараз паритет з ворогом в ефективності радіоелектронної боротьби? Чи вони все-таки залишаються ефективнішими в цьому?

Це правда. Росія має, і весь світ це визнає, дуже ефективні засоби радіоелектронної розвідки і радіоелектронної боротьби. Але емпірично, за моїми відчуттями, наша РЕБ завдає шкоди нашим дронам більше, ніж ворожа. 

Всі, хто займаються дронами, про це кажуть. Що своя РЕБ, особливо якась там непідконтрольна, умовно "дика" РЕБ – якісь спецслужби приїхали, виконують якісь спецзавдання, прикривають, своя РЕБ – вона завжди ближче до тебе, а чим вближче, тим сильніше впливає.

Плюс є така штука, ми ж завжди готуємось боротися з тим, що розуміємо. Наприклад, є певний спектр частот, в яких ми працюємо. Яка гіпотеза? Ворог, мабуть, теж на них працює. То ми будемо проти нього боротися. Тобто будемо боротися гарно проти того, що розуміємо, а те, що розуміємо – це наше.

Загалом, Росія має гарні засоби РЕБ, але попри це нам вдається знаходити ключі, нам вдається адаптуватися достатньо, щоб знищувати ціль. До техніки ми долітаємо, до автівок ми долітаємо... так, вони щось роблять, так, ця їхня радіоелектронна боротьба призводить до того, що в нас не кожен дрон долітає, а кожен третій долітає, але це все одно не так вже і погано. Уявімо собі, що цей дрон коштує 25 тисяч гривень. 75 тисяч гривень навіть, щоб вразити автівку, просто пікап – це вже економічно виправдано. Спробуйте за 75 тисяч гривень купити пікап.

Командир підрозділу аеророзвідки Terra у складі 3-ї Окремої штурмової бригади Микола "Абдула" Волохов в ефірі медіапроєкту Ukraine World News
Джерело: UWN

Президент Зеленський сказав, що за рік ми виготовимо мільйон дронів. Що таке для фронту в 2024 році мільйон дронів? Чи вистачить цього? Де ви сьогодні переважно берете дрони?

Якщо я правильно зрозумів, то він мав на увазі, принаймні він так уточнював, що маються на увазі саме FPV дрони-камікадзе, а до цього ще будуть безліч типів дронів.

Знаєте, на війні поняття "достатньо" визначається дуже просто. Як зрозуміти – достатньо чи недостатньо? Дуже просто, через сприйняття такої дискретної штуки, як перемога. Достатньо у нас танків чи ні? Достатньо ми доклали зусиль чи ні? Перемогли – значить, достатньо, а немає перемоги – значить, недостатньо.

Чи достатньо мільйон дронів буде на наступний рік, щоб досягти перемоги, або тих результатів, які ми ставимо перед собою, ми дізнаємося вже по ходу п'єси. Якби це можна було передбачити і розрахувати – ніхто б не воював. Навіщо це робити? Приїжджаєте, наприклад, дипломатичним корпусом до іншої країни, привозите із собою таку презентацію з проєктором, відкриваєте і кажете – дивіться, у нас стільки танків, у нас стільки дронів, в нас такий рівень підготовки армії, а у вас такий – ви програли. Та країна дивиться, каже: "Так, дійсно програли, давайте укладати акт миру". Хоча ми не починали війну, і вже домовлятися, на яких умовах ми здаємося.

Тому ми дізнаємося, чи достатньо, тільки в наступному році. Єдине, що можу сказати, якщо дійсно буде стільки виготовлено дронів і вони будуть правильно розподілені, а правильний розподіл – це давати дрони тим, хто вміє їх ефективно застосовувати в першу чергу...

За моїм розрахунком, мінімальна кількість дронів на бригаду в місяць – це без якихось супернаступальних операцій і без супернаступальних операцій ворога, коли треба їх стримувати – це тисяча одиниць. Це така десь мінімально достатня кількість саме FPV на одну бригаду. За умови, якщо вона має не надто велику смугу відповідальності.

Де ви сьогодні берете дрони? Це забезпечення Міноборони? Це волонтерські поставки чи донати від небайдужих громадян і ви їх самі закуповуєте?

Останній рік, практика останнього року, на жаль, більш за все самі закуповуємо. Знаходимо кошти, знаходимо волонтерів і знаходимо тих, хто їх виробляє. Самі.

Дещо ми отримали від держави. Проблема минулого року, проблема номер один в державному забезпеченні FPV дронами – навіть не кількість, а нерегулярність і непередбачуваність поставок.

Чому я дуже зрадів, коли побачив цю цифру "мільйон". У мене з'явилося таке враження, що я зможу на наступний рік отримати розуміння, а скільки ж дронів 3-тя окрема штурмова бригада отримає наступного місяця.

В нас є дуже важливе завдання. Знаєте, от на цивільній і на військовій авіації всі критичні вузли дубльовані чотирикратно. Для мене є мінімально прийнятним двократне дублювання. Тобто якщо в мене тисяча дронів, мені необхідно в місяць, то ще тисяча має лежати в запасі, а по хорошому ще тисяча має лежати десь подалі від фронту, бо не дай боже уразять склад, щоб я міг незалежно від того, що станеться з логістикою, продовжувати бойові дії з тією ж інтенсивністю, як планую. Тому це була проблема, що я не міг отримати відповідь на запитання "а скільки ж я отримаю в цьому місяці?".

Це була дійсно велика проблема, тому весь минулий рік 3-тя окрема штурмова бригада займалася самозабезпеченням в плані дронів. Ми бачили в цьому велику перспективу. В принципі, ставка була зроблена правильно, тому що, скажу прямо, те, з чого ми починали на початку року, що ми FPV дроном через різні фактори, не буду казати саме які, нам було важко долетіти навіть на три кілометри. Ми долітали, іноді ми підходили ближче, трішечки ризикували, але долітали, але все-таки це було не те, що хотілося отримати.

Останнім часом для нас і 25 кілометрів для FPV дрону не є значною проблемою, знайти б ціль на цій дистанції і можна долетіти цілком. Тому самозабезпечення.

Самозабезпечення підрозділу або самозабезпечення бригади. Чи є це нормою? 

Як має бути? Кожен має виконувати свою функцію. В ідеальному світі бойові підрозділи мають займатися виключно веденням бойових дій... веденням бойових дій, подачею правильних звітів. Тобто вони мають сказати, чого і скільки їм потрібно, дати фідбек, отримати і ефективно застосувати.

Якщо говорити про 3-ю штурмову і що саме призводить до таких ефектів. В першу чергу це небайдужість командування. Cаме небайдужість командування призводить до того, що ми шукаємо засоби самі. Це не значить, що ми шукаємо їх лише у волонтерів. Це не значить, що ми шукаємо засоби лише у держави. Ми шукаємо там, де їх можна дістати.

З ким найчастіше ви взаємодієте як підрозділ аеророзвідки?

З непроханими на нашій землі гостями дуже багато взаємодіємо, з кацапами. Два роки вже з ними ми взаємодіємо дуже, дуже багато. Насправді набагато більше, ніж з ким-небудь ще. Я кацапів бачу частіше, ніж рідних батьків за останні два роки.

Взаємодія, значить, наступного характеру: ми з ними ведемо перемовини і різними способами їх мотивуємо або поїхати звідси додому, або поїхати на концерт Кобзона. Дехто не хоче їхати додому, деякі з них чомусь залазять в чорні пакети, я не знаю, може, це спальники в них такого кольору, чи їм там подобається. Знаєте, коти люблять в коробки залазити, а кацапи – в чорні пакети.

А зі своїх, із ЗСУ, зокрема із 3-ї штурмової з ким ви взаємодієте? З артилеристами, з піхотою? З ким частіше, з ким більше і з ким ця взаємодія ефективніша?

Знаєте, безпілотники – це така штука... от до чого її не додайте – все стане краще. Давайте з вами так пофантазуємо, візьмемо щось таке... добре, артилерія – безпілотники, то зрозуміло. Так артилерія стріляє всліпу, а з безпілотниками ми даємо їм корективи, даємо їм точки, куди влучають, і вони коригують свій вогонь і попадають. Це всі розуміють, тут дуже просто.

Давайте щось таке непритаманне, наприклад штаб. Уявіть собі, сидить командир бригади, як це було колись давно, до того, як винайшли радіозв'язок. До нього на коні приїжджає якийсь там офіцер або поручик і каже: "На лівому фланзі у нас прорив, що робити?" Він думає: "Мабуть, тут треба кінноту кинути в підсилення, а що там нас кіннота?" Той каже: "Бойовий дух кінноти класний, всі на місці, всі стоять, всі на конях"... але це може бути не так.

Вам доповідають якісь доповіді, але це все може не відповідати дійсності. Взагалі, людська мова – вона дуже, дуже недосконала. Ми один одному щось кажемо, відповідаємо – "так, зрозумів"... а хто там що зрозумів? Ну, це залишиться таємницею назавжди. Кожен інтерпретує через свою особистість, особистості у всіх різні, досвід різний і тому подібне.

А тут командир сам, власними очима бачать, що відбувається на полі бою, йому не потрібно доповідати, скільки метрів проїхав танк і на якій він позиції і чи попав – він сам це бачить, і це призводить до більш якісних управлінських рішень.

Давайте щось ще таке непритаманне – наприклад, квартирно-експлуатаційна служба. Є служба, яка займається пошуком штабів, розселенням людей, спеціальні люди цим займаються, дуже важлива справа насправді.

Подивитися тепловізійним дроном вночі, як виглядають ці позиції, чи ти "світишся", чи в тебе видно світло з вікна, чи позавішували всі вікна, як це має бути. Тому що ворог теж прилетить і буде спостерігати – уже краще.

Піхота – це взагалі ноу-хау цієї війни. Коли штурмова група оперативно в реалтаймі отримує інформацію, де знаходиться ворог, що він робить, аж до того, що штурмовик може отримати інформацію, що ворог міняє магазин в зброї або готує гранату до кидка і прийняти рішення.

Тому все стає ефективніше, і ми придумуємо все нові і нові способи, як зробити ефективнішим... наприклад, ті ж самі сапери. Виявляється, що якщо подивитися на землю під час переходу з дня в ніч, а особливо влітку – навіть ті міни, які закопані, їхні корпуси нагріваються і їх фізично видно. 

До чого не додайте дрон – все стане ефективнішим.

Зараз світловий день набагато коротший, ніж влітку. Як зробити дрон максимально ефективним в темну пору доби? 

Є така штука, як світлочуттєві камери без інфрачервоних фільтрів. І вони допомагають розширити час роботи дронів на кілька годин: можна починати на кілька годин раніше, на годинку десь так, і закінчувати на годинку пізніше.

Знаєте, на що ця технологія схожа? Бачили, як працюють нічні охоронні камери? Десь на це вона схожа. Якщо вони мають активну інфрачервону підсвітку, то працює краще, без неї – трошки гірше, якщо гарна місячна ніч, якщо зорі на небі – то взагалі все видно, як вдень.

Такі є технології, тепловізори є на дронах, знову ж таки. Якщо на дронах-розвідниках і дронах-коригувальниках вогню, великих дронах для скидання боєприпасів ця технологія давно застосовується, то на FPV – це щось нове, але і такі технології є.

Наскільки це здорожчує FPV дрони?

Світлочутливі камери – незначно, не дуже сильно здорожують, а тепловізійні камери здорожчують. Але, знову ж таки, по секрету скажу, що цього ще не сталося, ще не знайдений той оптимум – є багато варіантів і багато з них працюють, але ще не знайдений той оптимум, про який ми б сказали, що це те, чим ми будемо працювати вночі завжди.

Здорожчують на сотні доларів, давайте так скажу, залежно від роздільної здатності цієї тепловізійної камери. Знову ж таки, для виконання різних завдань вона потрібна різна, але загалом повернусь до тієї тези: "Скільки коштує танк і скільки коштує дрон". Це все одно буде нікчемне здорожчання.

Взагалі, коли починають акцентувати увагу... є конкуренція, наприклад, волонтери або волонтерські організації конкурують за ціновою ознакою. "Ми купуємо дрони, а ми знайшли ще дешевші, а ми ще дешевші, а тут взагалі за копійки". З цим треба бути дуже обережним, щоб потім не виникло такої ситуації, що нам присилають ці дуже гарні дешеві дрони. Ми беремо eBay, купуємо всі детальки, які потрібні, щоб вони стали нормальні і сидимо, самі паяємо, самі переробляємо. Так, багато детальок гарних, але там передавачі відеосигналу не такі, які треба, камери не такі, які треба, батареї, знову ж таки, викидаємо і ставимо інші. Тобто хтось за це все одно доплатить.

Тому я б більше, знаєте, на що акцентував увагу? Знову ж таки, звернусь до людей, які донатять і все вкладають, – на ефективність. Не скільки коштує цей дрон, а скільки техніки знищили цим типом дрона. Якщо він дорогий, але ефективний – то це набагато краще, ніж якщо він дешевий, але нікого не вражає.

Ще хотів запитати про дрони і мороз. Як це впливає на дрони? Вони стають менш ефективними чи їхня ефективність не залежить від температурних показників?

Люди стають менш ефективними. Коли холодно – мерзнуть руки, мерзнуть пальці у пілотів. Насправді треба ж велика чутливість кінчиків пальців, тим більше що робота розрахунку FPV дронів – вона малорухома. Ти, навпаки, намагаєшся якомога менше рухатися, щоб не здати свою позицію.

З досвіду минулої зими і цієї зими скажу вам: скільки на себе чого не вдягнеш, ти все одно замерзаєш, якщо ти не рухаєшся. Про якісь там "буржуйки" не йдеться, тому що трошки йде дим і хтось може подумати, що там хтось сидить, а ми не хотіли б цього.

Якщо дрони адаптовані – нам набагато простіше. Тому що ми на Бахмутському напрямку відвоювали минулу зиму. Там було прям важко. Ми не знали, які рукавиці купувати. Купили одні рукавиці – мерзнуть пальці, купили інші рукавиці – немає ніякої чуттєвості на джойстиках. Знову ж таки, батареї як гріти? Починалося все з того, що всі просто пхали по дві батареї собі за пазуху, а потім порівнювали, хто наскільки прогрів, там на пульті видно. 

Якщо застосовувати комплекс заходів до дронів для використання в холодну пору року, в принципі, вони працюють достатньо. Не скажу, що так само, як влітку – влітку взагалі все краще, і настрій влітку у людей кращий... але працюють прийнятно.

Як ви для себе визначаєте цей 2024 рік? Які ваші плани на нього як командира підрозділу аеророзвідки? Чи маєте ви конкретний план дій? Чи він змінюється з планом війни і ситуацією на фронті?

Планування військових дій багато в чому схоже на планування в гарному бізнесі. Це певний такий компроміс між жорсткістю та м'якістю.

Щось для нас є аксіоматичним. Ми щось планували і ми це виконаємо, щоб не сталося. І ми будемо жорсткими, ми будемо намагатися робити так, щоб за будь-яких умов це відбулося. Наприклад, ті мінімуми по постачанню техніки, ті мінімуми по комплектації людей – ми будемо жорсткі.

Якщо говорити про якісь тактичні моменти, про застосування тих чи інших засобів, про тактики їх застосування – то тут, звичайно, ми будемо еластичні.

Війна – така стихія, яка дуже стрімко розвивається і передбачити її... це хіба чаклуни якісь, екстрасенси можуть передбачати. Я, наприклад, не берусь за передбачення. Я можу сказати, які фактори прискорять перемогу, які фактори уповільнять перемогу. Про це я можу сказати, але не можу сказати, наскільки.

Якщо люди будуть іти до рекрутингових центрів, якщо люди будуть йти до війська – ми прискоримо цим перемогу. Якщо не будуть, не буде мотивації чи ще з якихось причин – то це все затягнеться на довше. Якщо держава буде постачати в достатній кількості FPV дрони – це прискорить перемогу, але наскільки – я теж не розумію. Може, треба не мільйон дронів, а десять, а може, і 500 тисяч достатньо, це вже покаже час.

Тому, безумовно, ми плани маємо, один із таких планів можу розказати. Відвоювали ми рік, Terra, у складі 3-ї окремої штурмової бригади, досить ефективно відвоювали рік на Бахмутському напрямку, і Сухопутні війська вирішили, що треба інвестувати у вдале, і дали нам можливість розширити нашу бригадну БПЛА-компоненту до батальйону. Є план набрати батальйон професіоналів, є план створити найкращий БПЛА-батальйон в Україні, і є план, щоб цей батальйон "навалив" сєпарів стільки, скільки це можливо. Знаєте, поставив новий рекорд. Є такий план, є план забезпечити персоналом, забезпечити технікою, забезпечити дронами і створити перший в Україні БПЛА-батальйон. Це з таких планів, які жорсткі, які ми будемо робити по-любому.

Повне відео

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат