USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.36
Готівка
39.75
EUR
НБУ
42.40
Готівка
42.90

Віталій Кропачов купив Білгород-Дністровський порт – в 2,3 раза дорожче стартової ціни

Останніми роками Білгород-Дністровський порт показував суттєві збитки. У 2019–2021 роках збиток коливався в межах 23,5–28,5 млн гривень
Порт
Джерело: UWN

Компанія "Укрдонінвест" Віталія Кропачова купила Білгород-Дністровський морський торговельний порт. В аукціоні Фонду держмайна брали участь три компанії, переможцем стало ТОВ "Укрдонінвест" з ціною 220 млн 100 гривень при стартовій ціні 93,78 млн гривень, повідомляється на електронному майданчику "Prozorro. Продажі".

Джерело: UWN

"Успішний продаж таких об’єктів під час війни демонструє, що український бізнес з оптимізмом дивиться в майбутнє і готовий інвестувати в розбудову вітчизняної економіки вже зараз. Мета приватизації – це запорука економічного зростання. Коли на занедбане виробництво приходить новий власник та вкладає кошти в його оновлення, це сприяє створенню нових робочих місць, росту зібраних податків та збільшенню ВВП. Для нас важливо, щоб порти розвивались, адже це збільшує експортний потенціал України", – заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Останніми роками Білгород-Дністровський порт показував суттєві збитки. У 2019–2021 роках збиток коливався в межах 23,5–28,5 млн гривень. Негативна тенденція спостерігалася і в 2022 році. За січень – вересень минулого року порт отримав 2,9 млн гривень збитку. Станом на вересень 2022 року борги порту становили 104 млн гривень – їх повинен погасити покупець.

"Лише приватний власник зможе розпочати модернізацію, створити нові робочі місця з конкурентними зарплатами, що дасть поштовх для розвитку і міста, і бізнесу в Бессарабії та загалом в Україні", – прокоментував результати аукціону начальник регіонального відділення ФДМУ по Одеській та Миколаївській областях Олександр Славський.

Віталій Кропачов – український бізнесмен з активами у вугільній, машинобудівній, будівельній та транспортній галузях, медіа. Стояв біля витоків вугільної диверсифікації – брав участь у переговорах з американськими чиновниками щодо постачання вугілля в Україну зі США та ПАР, щоб компенсувати втрати після окупації частини Донбасу. У 2017 році придбав у Ігоря Гуменюка та партнерів шахту "Краснолиманська", яка згодом стала одним із найуспішніших вугільних підприємств України. Зокрема, минулого року ТОВ "Краснолиманське" сплатило до бюджетів усіх рівнів 581,2 млн гривень податків.

Це вже друга спроба Кропачова купити порт. Раніше цього року бізнесмен брав участь в аукціоні з продажу порту "Усть-Дунайськ". Під час торгів вартість активу зросла в три рази, до 201 млн гривень. В аукціоні взяли участь вісім підприємців, а переможцем оголошено ТОВ "Еліксир-Україна".

Читайте також:
Михайло Грицкан та медіапроєкт Ukraine World News розпочинають Всеукраїнський благодійний тур для збору коштів на ЗСУ Михайло Грицкан та медіапроєкт Ukraine World News розпочинають Всеукраїнський благодійний тур для збору коштів на ЗСУ
Повернення українців додому важливе для відновлення промислового потенціалу, – Віталій Кропачов Повернення українців додому важливе для відновлення промислового потенціалу, – Віталій Кропачов