USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Військово-облікові дані вже оновили майже 2,4 млн українців, а електронних повісток не буде, – Веніславський

У Раді заявляють, що мета досягнута
Військовий квиток
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада та Міністерство оборони досягли головної мети, яку закладали в закон про мобілізацію. На сьогодні понад 2 млн українців оновили свої військово-облікові персональні дані. Про це заявив член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський.

"З моменту набрання чинності закону темпи мобілізації дозволяють оптимістично дивитися на механізми реалізації цього закону і відповідають тим очікуванням, які ми, Міноборони, головнокомандувач ЗСУ, Генштаб очікували від цього закону", – сказав він.

За його словами, досягнута головна мета, яку закладали в закон про мобілізацію.

"Провести аудит всіх військовозобов'язаних громадян України, з'ясувати, де хто перебуває, хто придатний, хто ні, хто має право на відстрочку, хто заброньований і хто може бути мобілізований. Міноборони щодня моніторить ситуацію з оновленням військово-облікових даних, динаміка достатньо позитивна", – зазначив Веніславський.

За останніми даними, оновили свої військово-облікові персональні дані 2 370 000 громадян України.

"Переважна більшість через додаток "Резерв+", на другому місці – ЦНАПи, на третьому – ТЦК. Динаміка гарна, це забезпечує проведення тих мобілізаційних заходів, які здійснює ТЦК. Я думаю, що загалом закон виконав ту місію, заради якого ми його ухвалювали", – уточнив парламентар.

Він заявив, що наразі не погоджується, що збільшуються черги в ТЦК, тому що динаміка свідчить про те, що переважна більшість громадян користується додатком "Резерв+".

"Користуючись нагодою, хочу звернутися до всіх, не вірти в ті байки, що оновлення інформації через "Резерв+" має якусь відмінність в оновлені інформації через ТЦК чи ЦНАП. Особисто зіштовхнувся із ситуацією, коли громадянин розказував мені, що через "Резерв+" не потрібно оновлюватися, тому що ця інформація потім ніяким чином не буде змінена і оновити її буде неможливо – це все засоби дезінформації. Я не бачу жодних проблем з оновленням даних через "Резерв+". Всі можуть дуже оперативно цією можливістю скористатися", – наголосив нардеп.

При цьому додав, що динаміка, яка спостерігається в оновлені персональних даних, достатньо позитивна.

"Минув місяць і вісім днів з моменту набрання чинності цього закону. Я думаю, що при знятті страхів перед додатком "Резерв+" динаміка може бути значно кращою. Пропускна здатність цієї системи дозволяє значно більше опрацьовувати одномоментно інформації, тому зараз говорити про необхідність продовження 60-денного строку для оновлення даних немає. Є ще 20 з лишнім днів, щоб всі охочі це зробили", – констатував Веніславський.

Електронних повісток не буде

За словами члена комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, питання щодо можливості оформлення електронних повісток наразі не порушується – це спільна позиція Міноборони, головнокомандувача Збройних сил України Олександра Сирського, Офісу президента та профільного комітету Ради.

Нардеп розповів, коли в комітеті нацоборони та розвідки розглядався законопроєкт, була дискусія протягом декількох місяців над усіма сенситивними питаннями, одне з яких – можливість або неможливість оформлення повісток через електронні засоби комунікації.

"Було ухвалене консенсуальне рішення, що наразі це є передчасним", – сказав парламентар.

За його словами, зараз також не обговорюють внесення змін до законів, які могли б передбачати оповіщення або оформлення електронних повісток.

Раніше Веніславський говорив, що парламент не регламентував у законі про мобілізацію можливість направлення через електронний кабінет якихось повідомлень або направлень на ЛКК.

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом