USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"Війна" Суперліги з ФІФА та УЄФА: Суд ЄС виступив проти федерацій

У суді постановили, що рішення організацій про блокування Суперліги є порушенням закону про конкуренцію
Футбол
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Вищий суд Європейського Союзу ухвалив знакове для майбутнього футбольних клубних змагань рішення. Відтак, суд ЄС постановив, що УЄФА та ФІФА діяли всупереч антимонопольному законодавству Євросоюзу, заблокувавши плани щодо створення окремої Суперліги.

"УЄФА та ФІФА порушили антимонопольне законодавство Європейського Союзу, заблокувавши плани щодо відокремлення Суперліги, постановив у четвер вищий суд ЄС", – пише АР.

Вердикт виявився несприятливим для УЄФА, яка більше не може забороняти створення нових змагань.

Важливо зазначити, що це остаточне рішення і воно не може бути оскаржене. Проте рішення також вказує, що ФІФА та УЄФА не можуть накладати санкції на клуби, які беруть участь в альтернативних змаганнях, за умови дотримання правил конкуренції та свободи пересування.

"Ні ФІФА, ні УЄФА не можуть запроваджувати санкції щодо клубів, які беруть участь в альтернативних змаганнях. Вони повинні дотримуватися правил конкуренції та поважати свободу пересування", – йдеться в рішенні суду.

Новини за темою: Всесвітня федерація бадмінтону призупинила членство РФ

Що далі?

Це рішення зміцнить надії промоутерів Суперліги на відродження їхнього проєкту, хоча суд заявив, що дане рішення "не означає, що такий конкурс, як проєкт Суперліги, повинен бути обов'язково схвалений", пояснює видання.

Новини за темою: Всесвітня федерація фехтування змінює правило рукостискань на змаганнях

З чого все почалося?

Проєкт Суперліги було презентовано 2021 року. Тоді низка топклубів з Італії, Англії та Іспанії прагнули створити альтернативу Лізі чемпіонів. Але авторитети світового футболу блокували Суперлігу і більшість команд вийшли з проєкту після втручання УЄФА.

Тоді ж клуби звинуватили УЄФА в порушенні європейського законодавства через нібито зловживання своїм домінуючим становищем на ринку футбольних змагань. А президент УЄФА Александер Чеферін назвав керівників клубів "зміями" та "брехунами" і пригрозив санкціями гравцям клубів Суперліги.

Зрештою тільки "Реал", "Барселона" і "Ювентус" залишилися на борту. А справу про суперечку було передано до Європейського суду, який у четвер виніс остаточне рішення.

Читайте також:
Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine Наздоганяти втрачене: 16 травня відбудеться перша конференція зі спортивного маркетингу SBC Summit Ukraine
Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування! Sport&Business Club Україна обирає найкращий маркетинговий кейс квітня. Долучайтеся до голосування!
В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди В українській збірній з волейболу виник скандал: Низка гравців відмовилися їхати в табір команди
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді