USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Україна має план на випадок загибелі Зеленського: Politico дізналося подробиці

Загибель президента може стати психологічним шоком для країни, але цей сценарій не зашкодить обороні
Зеленський

Президент України Володимир Зеленський

Джерело: Офіс Президента

Україна має план на випадок загибелі президента в умовах війни, хоча публічно про це українські чиновники говорити відмовляються. Про це пише американське видання Politico.

Імовірність убивства президента російськими військами не можуть ігнорувати ні в Україні, ні на Заході. Володимир Зеленський є не просто формальним керівником держави: він особисто відіграє ключову роль у залученні міжнародної підтримки для боротьби з Росією, зазначає видання.

Там нагадали, що на початку повномасштабної війни, за заявами українських посадовців, росіяни здійснили кілька спроб ліквідації українського президента, а радикально налаштовані російські депутати та "воєнкори" досі регулярно вимагають убити Зеленського.

"Через загрозу, яка нависла над його життям, закордонні візити Зеленського плануються з максимальною секретністю. Українські чиновники були в люті в лютому цього року, коли за три дні до його очікуваного приїзду з'явилася інформація про запланований візит до Брюсселя, що поставило під загрозу його поїздку", – ідеться в публікації.

Попри небажання українських чиновників про це говорити, план дій на випадок загибелі Зеленського таки існує. Ще минулого року це фактично підтвердив держсекретар США Ентоні Блінкен, коли в одному інтерв'ю заявив, що "українці мають плани" щодо "безперервності уряду".

Новини за темою: Війна не закінчиться, поки Крим під російською окупацією, - Зеленський

Згідно з Конституцією лінія передачі влади є чіткою: коли президент не може виконувати свої обов'язки, голова Верховної Ради України бере на себе його обов'язки. Politico зазначає, що діючий спікер – Руслан Стефанчук – не має особливо високого рейтингу довіри серед населення, але це навряд чи буде проблемою.

На думку експертів, у разі загибелі Зеленського в Україні можна буде спостерігати колективний уряд, оскільки існує сильна команда лідерів.

"За відсутності Зеленського колективно керувати державою будуть Стефанчук, глава Офісу президента Андрій Єрмак, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і міністр оборони Олексій Резніков. Валерій Залужний залишиться на посаді головнокомандувача армії", – припускає видання.

Країна досягла точки дуже суттєвої солідарності та національної єдності, тож, якби із Зеленським сталося щось жахливе, це не було б таким вирішальним, як усі думають, вважають аналітики.

Як уточнює Politico, світова історія теж підтверджує вищесказане. За підрахунками експертів Національного бюро економічних досліджень США, за останні 150 років сталося 59 убивств національних лідерів.

"Вбивства автократів спричиняють суттєві зміни в інститутах країни, а вбивства демократів – ні", – пояснюється в матеріалі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Володимир Зеленський пережив понад 12 російських замахів на своє життя.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням