USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В Україну вкотре йде пил із Сахари: Принесе "брудні" дощі

Загалом кінець травня та перші дні червня мають бути теплими
пил із Сахари
Запилений Київ
Джерело: відкриті джерела

Протягом 27–28 травня в Україні може спостерігатися помутніння неба та "брудні" дощі. Це пов'язано з тим, що в Україні знову чекають надходження пилу з пустельних районів Середньої Азії, прогнозують синоптики.

"Можливе помутніння неба, незначне погіршення дальності видимості та слабковиражені "брудні" дощі". Поступово ближче до вихідних атмосферний тиск знизиться", – йдеться в прогнозі.

Загалом кінець травня та перші дні червня мають бути теплими. Однак місцями пройдуть грозові дощі, які у другій половині тижня охоплять більшість областей України.

Пил із Сахари вже накривав Україну

Наприкінці квітня пил із Сахари, який спостерігали в Греції, дістався й території України. 

Синоптики пояснювали, що на супутниковому зображенні, де пил позначено рожевим кольором, він чітко прослідковувався над Південним та Центральним районами. А тоді поширився на північ.

Пил та пісок із Сахари фіксували на території Херсона. Також так званий "брудний" дощ пройшов і на Миколаївщині. У місцевому центрі з гідрометеорології зазначали, що перевищення гранично допустимих концентрацій пилу не було.

І це не вперше, коли пил із Сахари потрапляє на територію України. Явище вже спостерігалося на початку квітня, коли пил спочатку могли побачити мешканці Західного регіону, а згодом він поширився більшістю території України.

Тоді пил з африканської пустелі Сахара забарвив небо в помаранчевий відтінок над частинами Франції, Швейцарії та Південної Німеччини. Щороку із Сахари здіймається від 60 до 200 мільйонів тонн мінерального пилу. У той час як більші частинки швидко падають назад на Землю, найдрібніші іноді можуть пролітати на тисячі кілометрів.

Тому, як пояснювали науковці, хмара пилу із Сахари вплинула на якість повітря в деяких районах західних країн і дісталася й України.

Додамо, раніше в Укргідрометцентрі прогнозували, що травень у 2024 році буде теплішим, ніж зазвичай. Середня місячна температура повітря передбачалася +15...+18, в гірських районах +11...+14 тепла, що на 1–1,5 градуса вище за норму.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття? У Києві все ще фіксується значне погіршення якості повітря. Як діяти, якщо відчули погане самопочуття?
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
У Києві через спеку погіршується якість повітря. Очікується сильне забруднення діоксидом азоту У Києві через спеку погіршується якість повітря. Очікується сильне забруднення діоксидом азоту