USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 7 0 1 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

В Україні викрили вже майже 70 осіб, причетних до підпалів автівок військових і волонтерів

Загалом по країні зафіксовано 59 фактів підпалів таких автомобілів
Підпал авто
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

В Україні правоохоронцям вдалося встановити майже 70 порушників, які підпалювали автівки військових та волонтерів в різних куточках країни. Відомо, що автомобілі були підпалені на замовлення представників спецслужб РФ. Самі ж порушники погоджувалися на такі пропозиції виключно з бажання заробити легких грошей.

"Нацполіція спільно із СБУ розкрили 59 фактів підпалів автомобілів військовослужбовців і викрили 68 осіб у скоєнні цих злочинів", – повідомив начальник карного розшуку Національної поліції Вадим Дзюбинський в ефірі телемарафону.

Він заявив, що автомобілі були підпалені на замовлення представників спецслужб РФ. Найбільше таких випадків зафіксували у Києві, Одесі, Дніпрі та Харкові.

Щодо порушників, то це особи різної вікової категорії, частина з них – неповнолітні. Спецслужбам РФ зазвичай вдається їх вербувати, коли ті шукають роботу в інтернеті, зокрема через Telegram. Далі з ними зв'язуються анонімні адміністратори, диктують завдання. Порушники ж погоджуються на таке виключно з бажання заробити легких і швидких грошей.

Насамкінець Дзюбинський зазначив, що підпал авто військовослужбовців кваліфікується як заподіяння шкоди обороноздатності держави – ст. 113 (диверсія) і ст. 114 (перешкоджання діям ЗСУ) ККУ. У разі настання особливо тяжких наслідків це кваліфікується як тероризм.

За такі підпали авто передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі від шести років до довічного ув'язнення.

Що важливо.

Найстрашнішим є те, що російська ФСБ використовує українських підлітків, обіцяючи останнім гроші за диверсії в Україні. Як з'ясувалося, російська агентура взялася за підлітків ще від початку 2024 року. "Виконавців" шукали через соцмережі, одна з вимог – вік від 13 років. Зокрема про це у своєму Телеграмі заявив уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

"Країна-агресор не гребує будь-якими способами досягнення своїх цілей і використовує для цього українських дітей. Наразі вони вербують неповнолітніх для підпалу автівок військовослужбовців. Натомість обіцяють їм грошову винагороду – кілька тисяч доларів. Пропонують "заробіток" підліткам через соціальні мережі. Зафіксовані випадки підпалу авто військових у Києві, Одесі, Дніпрі. Така ситуація та вербування дітей зі сторони РФ – черговий спосіб дестабілізувати ситуацію в Україні", – написав він.

Днями очільник Харківщини Олег Синєгубов повідомив, що поліція встановила особи всіх паліїв військових авто. Це переважно молодь віком від 12 до 18 років, які за такий "підробіток" отримували 20–40 тисяч гривень.

Очільник Харківщини звернувся до батьків із проханням приділяти більше уваги дітям під час їхнього перебування в соцмережах, щоб вони не ставали заручниками подібних злочинів та ворожої пропаганди.

Читайте також:
Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції Зеленський очікує від Байдена запрошення України в НАТО до завершення його президентської каденції
Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни Зараз немає такої ділянки фронту, де не висів би дрон: Військовий розповів, як БпЛА змінюють хід війни
На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння На фронті у Харківській області російські військові скаржаться на масові отруєння
СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом СБУ затримала зрадника, який за 1 млн рублів здавав росіянам позиції ЗСУ під Покровськом