USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні розглядають можливість судити ветеранів із ПТСР за особливою процедурою, – ЗМІ

Для цього існує два шляхи: створити спеціальні суди або зробити розгляд таких справ у вже існуючих інститутах
суддя
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

В Україні вивчають можливість запровадити суди для військових із ПТСР або іншу окрему процедуру в межах наявних судів, щоб удосконалити розгляд справ, які були вчинені на ґрунті травми, отриманої на війні. Про це повідомлялося на пресконференції, організованій ГО "Юридична сотня", передає hromadske.

Так, наразі розробляється проєкт, який зможе запобігти проблемам під час кримінального судочинства щодо ветеранів та забезпечити справедливість рішень щодо ветеранів під час воєнного стану та після нього.

Насамперед пропонується шукати першопричину протиправної поведінки ветерана і допомогти йому впоратися з передумовами вчинення злочину. Для цього людина має пройти комплекс заходів, зокрема, психологічну реабілітацію, менторську, соціальну, правову підтримку та медичну допомогу.

Варто зазначити, що під час підготовки проєкту юристи вивчають досвід Сполучених Штатів, де така програма працює з 2008 року.

"Це не просто суд як суд – це комплекс заходів, спрямованих на реабілітацію, реінтеграцію та соціалізацію ветерана", – пояснила голова правління "Юридичної сотні" Леся Кляровська, яка проходила практику в американських судах у справах ветеранів.

Щодо термінів, то такі програми можуть тривати кілька місяців, а може, й понад рік – залежить від конкретного випадку. При цьому якщо ветеран успішно її проходить, його звільняють від кримінальної відповідальності або значно зменшують термін ув'язнення. Якщо ж ні, то справа повертається до звичайного суду.

Суди для ветеранів в Україні реальні?

Як аналізують юристи, запровадження таких судів в Україні навряд чи можливе, оскільки на це потрібні великі кошти.

Водночас фахівці пропонують інший шлях – організувати суди у справах ветеранів на основі вже наявних інституцій, провівши додаткове навчання охочих суддів і виділивши в їхньому графіку окремі місця для ветеранів.

Нагадаємо, в Україні запустили проєкт, який дасть змогу ветеранам і людям, які набули інвалідності внаслідок війни, пройти безоплатне навчання.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням