USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

В Україні продовжує зростати рівень шахрайства, і лише кожна п'ята така справа доходить до суду

Найчастіше люди попадаються на соціальну інженерію (маніпуляція) і фішинг (крадіжка персональних даних)
Шахрайство
Джерело: відкриті джерела

За п'ять місяців 2024 року в Україні відкрили понад 38 тисяч справ за статтею про шахрайство. Це в 1,6 раза більше, ніж за весь 2021 рік, коли було відкрито майже 24 тис. справ. Такі дані публікує Опендатабот.

Також кримінальних проваджень щодо шахрайства за 2024-й збільшилося на 10% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Варто зазначити, що тільки 18% (7 тисяч) усіх справ цього року дійшли до суду. Ще понад 4,5 тисячі справ було закрито.

Якщо говорити про минулий рік, то тоді в Україні було зафіксовано новий антирекорд за рівнем шахрайства. За весь 2023-й у країні відкрили 82,6 тисячі кримінальних проваджень. Це у 2,6 раза більше, ніж 2022 року, коли вперше за тривалий час в Україні спостерігався сплеск активності аферистів.

Джерело: Опендатабот

Як найчастіше обманюють людей?

За даними Національного банку України, найпопулярнішими методами шахрайства з платіжними картками в Україні традиційно залишається соціальна інженерія та фішинг.

Також раніше пояснювала експертка, на сьогодні шахраї активно використовують соцмережі для того, щоб заволодіти чужими грошима. Злодії використовують актуальні кейси для обману українців. Їх буває кілька:

Перший спосіб – так званий "нульовий".
Другий спосіб – так званий доступ "в один клік".

Водночас вона зазначила, що найнебезпечнішою платформою, де українці залишаються менш захищеними, є Telegram.

Нагадаємо, на початку року українців попереджали про новий вид шахрайства, коли людям пропонували отримати "спадщину" з-за кордону.

Читайте також:
Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції Ватні палички й одноразовий посуд під забороною? В уряді напрацьовують законопроєкт проти одноразової пластикової продукції
Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти Відсьогодні на імпорт яєць і цукру з України до ЄС діють тарифні квоти
Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist Україна через місяць може зіткнутися з дефолтом, – The Economist
Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України Польща скасувала обмеження на пропуск вантажівок з України