USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні може з’явитися уніфікована соцдопомога, яка залежатиме від базового доходу сім’ї

Законопроєкт вже опрацьовується у центральних органах виконавчої влади
гроші пенсія
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

У 2024 році в Україні може з’явитися уніфікована гарантована соціальна допомога, яка залежатиме від базового доходу сім’ї. Про це повідомила міністерка соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна"

"За нашими даними, реальний прожитковий мінімум становить понад 6 тис. гривень. Що ми хочемо зробити, щоб його відв'язати від цих обтяжливих факторів, які сьогодні не дозволяють його реально збільшувати? Просто переформатуємо нашу допомогу з бідності у такий спосіб, щоб це не було прив'язано до цього прожиткового мінімуму, а, навпаки, до певного базового доходу сім'ї, який ми гарантуємо на кожного члена сім'ї", – сказала вона.

Зазначається, що цей законопроєкт вже опрацьовується у центральних органах виконавчої влади.

"Приблизно так воно виглядатиме. Базова величина для першого члена сім'ї становить 100% і дорівнює, скажімо, ті ж 6 тис. гривень, бо якщо він чи вона живуть самі, то мають витрачати кошти на всі базові потреби. Якщо є сім'я із трьох осіб – мама, тато, дитина, то ми говоримо, що перший повинен точно мати 100%, другому ми порахуємо 70%, якщо це дитина, то це звичайно 100%, тому що на дитину витрати більші, якщо це людина з інвалідністю, також 100%, якщо це особа пенсійного віку, але має низьку пенсію, це теж 100%", – пояснила вона.

Тобто, за її словами, залежно від категорії, людині враховуватимуть 100% або 70% базового доходу.

"Тоді складаємо все, що ці люди отримують, і дивимося, чи виходить такий базовий дохід на кожного. Якщо не виходить, різницю покриваємо цією уніфікованою соціальною допомогою", – додала Жолнович.

На запитання, чи буде запроваджено такий базовий дохід та гарантована базова соціальна допомога вже у 2024 році, міністерка наголосила, що на цей час складно спрогнозувати, як законопроєкт пройде через парламент.

Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility