USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85
Втрати орків: 4 5 5 3 4 0 (+920)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.70
EUR
НБУ
41.97
Готівка
42.85

В ООН заявили про страти і катування полонених з боку ЗСУ та окупантів: В Україні відреагували

В українському МЗС відзначили, що покладання відповідальності на жертву агресії є неприйнятним
військовополонені
Джерело: відкриті джерела

Управління ООН з прав людини заявило, що зафіксувало страти та катування військовополонених як з боку російських окупантів, так і з боку Збройних сил України. Про це розповіла голова Моніторингової місії Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні Матільда Богнер.

Так, вона зазначила, що ООН опитала понад 400 військовополонених – приблизно по 200 з кожної сторони. За словами голови Моніторингової місії, Україна надала безперешкодний конфіденційний доступ до місць утримування російських військовополонених. Водночас Росія не надала такого доступу. Проте Організація Об'єднаних Націй змогла провести конфіденційні інтерв’ю з українськими військовополоненими після їхнього звільнення.

Страти українських військовополонених з боку росіян

Як зазначає Богнер, розповіді колишніх українських військовополонених свідчать про те, що росіяни краще ставилися до тих, хто потрапив до них після того, як командири домовилися про здачу в полон. Але більшість українських військовополонених, які потрапили в полон під час бою, зазнавали катувань або жорстокого поводження.

Зокрема, окупанти вдавалися до побиття, катування електричним струмом, а в деяких випадках –  завдання вогнепальних чи колотих поранень кінцівок, розповіли українці. Також поширеним явищем була імітація страти. ООН задокументувала, як п'ятеро українських військовополонених померли впродовж інтернування від травм, отриманих під час катувань, ще п'ятеро померли через брак медичної допомоги.

"Умови тримання під вартою багатьох українських військовополонених були разючими. Військовополонений, із яким ми спілкувалися, розповів нам – цитую: "Нам давали їжу, якої вистачало лише для того, щоб не вмерти". Доступ до медичної допомоги часто був недостатнім або його взагалі не було, що іноді призводило до жахливих наслідків", – зазначила Богнер.

Також, за її словами, з боку росіян організація виявила страти 15 українських військовополонених невдовзі після того, як їх захопили в полон. Представники ПВК "Вагнера" вчинили 11 із цих страт.

"Страти" російських військовополонених буцімто з боку ЗСУ

Водночас майже половина з 229 російських військовополонених теж заявляли про катування або жорстоке поводження з боку військових Збройних сил України та СБУ, а також, меншою мірою, співробітників пенітенціарних установ.

За словами Богнер, росіяни скаржилися на поранення кінцівок ножами, катування електричним струмом, а також погрози сексуальним насильством або смертю. 

Також ООН зафіксувала "страти" Збройними силами України до 25 російських військовополонених і людей, які припинили участь у воєнних діях. Часто ці дії, нібито, відбувалися одразу після захоплення в полон на полі бою. 

А втім, представниця Організації Об'єднаних Націй не надала жодних доказів того, що ці заяви росіян можуть бути правдою.

Реакція української сторони

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець у Telegram зазначив, що висновки місії ООН підтверджують скоєння Росією масових воєнних злочинів в Україні, порушення прав людини та ігнорування норм міжнародного гуманітарного права. Втім, його здивували висновки щодо поводження з військовополоненими зі сторони України.

"Дивно, що під час неодноразових особистих зустрічей з головою місії Матільдою Богнер та постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун жодного разу ними не було порушено питання поводження з російськими військовополоненими. До того ж хотілося б почути беззаперечні факти та аргументи, на яких ґрунтуються висновки місії стосовно ймовірних порушень з боку української сторони", – заявив Лубінець.

Омбудсмен наголосив, що Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права і відкрита до співпраці з міжнародними організаціями.

Водночас Міністерство закордонних справ України відзначило, що покладання відповідальності на жертву агресії є неприйнятним.

"Вважаємо неприйнятним покладання відповідальності на жертву агресії. Відповідно до Статуту ООН, Україна має право на самозахист. Як неодноразово наголошувало МЗС України, українська сторона розраховує, що місія ООН уникатиме будь-яких кроків, що можуть трактуватися як урівняння жертви та агресора", – додали у диппредставництві.

Читайте також:
В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ В Україні посмертно засудили бійця ЗСУ "Барса", який віддав життя на фронті: Деталі історії
Подальші бойові дії в Україні можуть розвиватись за двома сценаріями Подальші бойові дії в Україні можуть розвиватись за двома сценаріями
"Ми вміємо воювати, вміємо йти до цілі, але якщо ветеран сам, то не буде толку". Історія військового, який відкрив власний медичний центр
Командувачем ОК Командувачем ОК "Захід" став генерал Шведюк: Що про нього відомо?