USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.52
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.36
Готівка
42.95

У Києві злочинна організація під виглядом добробатів тероризувала містян

Вони систематично вимагали гроші з місцевих підприємців
СБУ
Організація в Києві тероризувала містян
Джерело: Telegram СБУ

Служба безпеки нейтралізувала транснаціональну злочинну організацію, яка тероризувала і залякувала мешканців столичного регіону. Вони діяли під виглядом двох добровольчих формувань, пише СБУ. 

Організацію очолював кримінальний авторитет на прізвисько "Лєший", причетний до численних рейдерських захоплень столичних підприємств. Серед організаторів банди були двоє російських громадян, один із них перебуває під санкціями РНБО.

В спецслужбі зазначають, що діяльність організації могла призвести до дестабілізації криміногенної ситуації в столичному регіоні в інтересах країни-агресора.

"За даними слідства, вони систематично вимагали гроші з місцевих підприємців, а в разі відмови – застосовували психологічний тиск, насилля, знищували майно та погрожували фізичною розправою", – зазначають у СБУ.

Зафіксовано понад 10 епізодів підпалу автомобілів та об’єктів нерухомості потерпілих, а також нанесення їм тяжких тілесних ушкоджень із застосуванням зброї. Отримані гроші зловмисники спрямовували до так званого "общака", який на момент обшуку становив 354 тис. доларів США.

"Лєший", двоє росіян і ще троє активних учасників були затримані співробітниками спецслужби під час "вибивання" ними 80 тис. доларів США з місцевого підприємця. На даний час шести учасникам злочинної організації повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:

– ч. 1, ч. 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);
– ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 189 (вимагання);
– ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна).

Вирішується питання щодо обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Наразі триває розслідування для притягнення всіх причетних до відповідальності. 

Також сьогодні ДБР повідомило про підозру колишньому міністру Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику. Його службова недбалість призвела до втрат бюджету майже на 1,5 млрд гривень на користь одного з газових олігархів.

Читайте також:
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ
Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес, – Зеленський
Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки Цьогорічний ВВП, ймовірно, зросте на 4,6%, – прогноз Мінекономіки
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні