USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35
Втрати росіян: 6 8 1 5 8 0 (+1350)
USD
НБУ
41.28
Готівка
41.55
EUR
НБУ
44.81
Готівка
45.35

В авіації РФ процвітає технічний канібалізм, – Пендзин

Чим складніша техніка, тим швидше припинятиме свою роботу
Олег Пендзин
Олег Пендзин
Джерело: UWN YouTube

Все, що є інноваційне, наразі дістати в Російській Федерації неможливо. А в авіації процвітає технічний канібалізм, висловив думку в ефірі каналу UWN виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

За словами експерта, треба розуміти, щоб українці себе не тішили деякими речами, що є поняття сірого імпорту, тобто є ті частини для літаків, що критично важливі й товари, які подвійного використання.

"Росія іноді має можливість закупляти через так званий сірий імпорт, або через так званий втрачений транзит. Європейські митні служби зробили дуже цікаве дослідження: оцінили загальний обсяг товарного потоку, що виходив в адресу Казахстану, і підняли цифри казахської митниці, скільки реально розмитнили в Казахстані цих товарів з Євросоюзу, які вийшли в адресу Казахстану. За 2022-й рік різниця – півтора мільярда доларів. Тобто, 1,5 млрд доларів виїхали з Євросоюзу транзитом через РФ в Казахстан і це товари подвійного використання, які були підсанкційні. Треба розуміти, що оті варіанти з "Сапсаном" і той варіант з електричками, який є, так званий технологічний канібалізм – максимально сьогодні процвітає і в російській авіаційній галузі", – говорить Пендзин.

Аналітик додає, що до прикладу, з трьох літаків роблять один працюючий, а два ті, що були "розбраковані", ніколи в житті вже не вийдуть з бетону".

Новини за темою: Є припущення, що збитий росіянами свій Су-35, був втікачем, - військовий оглядач

"Треба розуміти, що поки є можливість обмінюватися "спідньою білизною по літаках", поки й буде літати, але це не кінцевий варіант. Техніка вже ламається і найгірша проблема тут не в тому, що ламається саме по собі, а що різко падає безпека руху та пересування. І коли ми з вами говоримо про швидкісний наземний транспорт або про авіаційний транспорт, там найбільша проблема — це безпека руху. Треба розуміти, технічна документація на складний виріб як правило знаходиться в генерального конструктора, а генеральний конструктор – за місцем виробництва того чи іншого виходу, тобто генеральний конструктор, який Боїнг 737-й готував і, який відповідає за будь-які покращення, зміни в структурі цього літака, не знаходиться в Російській Федерації. Тож навіть, якщо росіяни технічно сьогодні в стані відтворити ту чи іншу запчастину, то її поставити не можуть", – зауважує Пендзин.

Виконавчий директор підсумовує, що тому так все в окупантів і працює. Адже, чим складніша техніка, тим швидше буде припиняти свою роботу.

"Просто тому, що програмне забезпечення застаріло, а запчастини не авторизуються. Тож працювати літак не буде", – зазначає експерт.

Читайте також:
Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта Чи буде мобілізація з 18 років, – думка експерта
Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт Чи закінчиться війна у 2025 році та на яких умовах? – експерт
Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА Міноборони сертифікувало першу приватну школу операторів БпЛА
Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів Україна закликає Міжнародну морську організацію прибути в Одесу через російські обстріли портів