USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В авіації РФ процвітає технічний канібалізм, – Пендзин

Чим складніша техніка, тим швидше припинятиме свою роботу
Олег Пендзин
Олег Пендзин
Джерело: UWN YouTube

Все, що є інноваційне, наразі дістати в Російській Федерації неможливо. А в авіації процвітає технічний канібалізм, висловив думку в ефірі каналу UWN виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

За словами експерта, треба розуміти, щоб українці себе не тішили деякими речами, що є поняття сірого імпорту, тобто є ті частини для літаків, що критично важливі й товари, які подвійного використання.

"Росія іноді має можливість закупляти через так званий сірий імпорт, або через так званий втрачений транзит. Європейські митні служби зробили дуже цікаве дослідження: оцінили загальний обсяг товарного потоку, що виходив в адресу Казахстану, і підняли цифри казахської митниці, скільки реально розмитнили в Казахстані цих товарів з Євросоюзу, які вийшли в адресу Казахстану. За 2022-й рік різниця – півтора мільярда доларів. Тобто, 1,5 млрд доларів виїхали з Євросоюзу транзитом через РФ в Казахстан і це товари подвійного використання, які були підсанкційні. Треба розуміти, що оті варіанти з "Сапсаном" і той варіант з електричками, який є, так званий технологічний канібалізм – максимально сьогодні процвітає і в російській авіаційній галузі", – говорить Пендзин.

Аналітик додає, що до прикладу, з трьох літаків роблять один працюючий, а два ті, що були "розбраковані", ніколи в житті вже не вийдуть з бетону".

Новини за темою: Є припущення, що збитий росіянами свій Су-35, був втікачем, - військовий оглядач

"Треба розуміти, що поки є можливість обмінюватися "спідньою білизною по літаках", поки й буде літати, але це не кінцевий варіант. Техніка вже ламається і найгірша проблема тут не в тому, що ламається саме по собі, а що різко падає безпека руху та пересування. І коли ми з вами говоримо про швидкісний наземний транспорт або про авіаційний транспорт, там найбільша проблема — це безпека руху. Треба розуміти, технічна документація на складний виріб як правило знаходиться в генерального конструктора, а генеральний конструктор – за місцем виробництва того чи іншого виходу, тобто генеральний конструктор, який Боїнг 737-й готував і, який відповідає за будь-які покращення, зміни в структурі цього літака, не знаходиться в Російській Федерації. Тож навіть, якщо росіяни технічно сьогодні в стані відтворити ту чи іншу запчастину, то її поставити не можуть", – зауважує Пендзин.

Виконавчий директор підсумовує, що тому так все в окупантів і працює. Адже, чим складніша техніка, тим швидше буде припиняти свою роботу.

"Просто тому, що програмне забезпечення застаріло, а запчастини не авторизуються. Тож працювати літак не буде", – зазначає експерт.

Читайте також:
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки