USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

В адміністрації Байдена хочуть до кінця вересня спрямувати 6 млрд доларів військової допомоги Україні

Це питання намагаються вирішити до 30 вересня, оскільки після починається новий фінансовий рік у США
Джо Байден
Президент США Джо Байден
Джерело: відкриті джерела

У Білому домі розпочали переговори з Конгресом щодо виділення 6 млрд доларів оборонної підтримки України. Там мають встигнути з виділенням коштів до 30 вересня, оскільки потім почнеться новий фінансовий рік. Про це пише Reuters.

Йдеться про кошти з пакета оборонної підтримки на суму 61 млрд доларів, за який проголосували у квітні цьогоріч. У Сполучених Штатах Америки президент може передавати оборонні товари та послуги із запасів держбюджету у відповідь на "надзвичайні ситуації".

23 серпня в Білому домі оголосили про новий пакет оборонної допомоги Україні вартістю 125 мільйонів доларів. Він включає ракети для ППО, обладнання для боротьби з безпілотниками, протитанкові ракети та боєприпаси.

Однак більшість із 7,8 млрд доларів, які були на PDA згідно із підписаним Байденом у квітні законопроєктом, не використані. Відтак американські чиновники намагалися знайти спосіб уберегти решту 6 млрд доларів від закінчення терміну дії 30 вересня – тобто кінця фінансового 2024 року у США.

Як розповіли Reuters близькі до переговорів джерела, Державний департамент сподівається додати розширення повноважень PDA до резолюції про продовження. Це короткостроковий законопроєкт про надзвичайні витрати, який Сенат і Палата представників мають ухвалити цього місяця, щоб уникнути відключення після 30 вересня.

Співробітники Конгресу на умовах анонімності в розмові з представниками західного ЗМІ висловилися про високі шанси, що рішення буде знайдено, враховуючи сильну підтримку обох партій у наданні допомоги владі України. Також у публікації зауважується, що у вересні президент Володимир Зеленський здійснить візит до Сполучених Штатів, де планує представити Байдену "план перемоги". Також очікується, що 6 вересня Зеленський візьме участь у засіданні Контактної групи щодо підтримки України у форматі "Рамштайн".

Співробітники Конгресу також розповіли Reuters, що не зовсім зрозуміло, чому цього року сповільнився потік зброї в Україну. Проте вони висловили думку, що часткове це могло статися через стурбованість Пентагону тим, що його власні запаси озброєння виснажуються, оскільки промисловість зброї бореться з проблемами ланцюжка поставок. При цьому депутати обох партій, які підтримують Україну, наголошували на важливості продовження допомоги.

Нагадаємо, в липні цьогоріч США оголосили про військову допомогу Україні. Туди, зокрема, увійшли ракети для реактивних систем залпового вогню HIMARS.

Читайте також:
Італія невдовзі передасть Україні другу батарею ППО SAMP-T Італія невдовзі передасть Україні другу батарею ППО SAMP-T
Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg Найбільший ризик масових протестів серед найрозвиненіших країн спостерігається в Туреччині, РФ і США, – Bloomberg
Новий замах на Трампа: Що відомо про стрілянину біля гольф-клубу, де перебував колишній президент США Новий замах на Трампа: Що відомо про стрілянину біля гольф-клубу, де перебував колишній президент США
Зеленський розповів, про що говорив з Трампом два місяці тому Зеленський розповів, про що говорив з Трампом два місяці тому