USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Устенко: Скасування податкових пільг в Україні – не забаганка, а виклики складного сьогодення

Наразі робиться все можливе для того, щоб витримати дефіцит держбюджету у 38 мільярдів доларів на цей рік
Олег Устенко
Олег Устенко
Джерело: відкриті джерела

Наразі влада України робить все можливе для того, щоб витримати дефіцит держбюджету у 38 мільярдів доларів на цей рік. В інакшому випадку треба буде шукати додаткові джерела надходження, а в часи війни це точно нелегке завдання. А тому скасування податкових пільг в Україні є ніщо іншим, як виклики складного сьогодення. Про таке в ефірі UWN розповів економіст, радник президента України Олег Устенко.

"Я все ж таки нагадав би, що коли йдеться про теперішній дуже складний рік, то все ж таки не забувайте, що ми знаходимося з нашим бюджетом в зоні дефіциту. Дефіцит достатньо великий – це 38 мільярдів доларів. Їх має хтось фінансувати, якимось чином мають знаходитись кошти для того, щоб перекривати всі витрати, які відносяться не до витрат, пов’язаних з безпекою і обороною", – пояснює він.

Устенко уточнює, що одна з умов співпраці України з Міжнародним валютним фондом в межах цієї великої програми фінансування – була відмова від частки тих пільг, які були встановлені з самого початку військової агресії Росії проти нас. Це стосується підприємців – відмова від 2% і перехід на 5% – на те оподаткування, яке було на самому початку.

"Як я розумію, розрахунок нашого Міністерства фінансів пов’язаний з тим, що податки (саме від підприємств, які перейшли з 2% на 5% оподаткування, – ред.) мають зрости у два з половиною рази. Бо саме на цю пропорцію і змінюється рівень податку. Додатково те, що було змінено, і те, що має дати додаткові кошти до державного бюджету, – це все що стосується регулювання підакцизних товарів. В першу чергу пального, зміна з ПДВ і зміни, які відбулися з акцизом", – зазначає Устенко і додає, що такі кроки робляться, аби втримати дефіцит бюджету цього року. В інакшому випадку треба буде шукати додаткові джерела надходження, "а в часи війни це точно нелегке завдання".

А от кошти, які наразі надходять до бюджету України від міжнародних партнерів, зокрема МВФ, здебільшого спрямовуються на витрати, пов’язані з безпекою і обороною, резюмує економіст.

Про зміни для ФОПів

На 1 серпня заплановане скасування пільг для ФОПів і повернення перевірок для грального бізнесу, фінуслуг та підакцизних товарів. В Україні повернуть довоєнні податки для ФОПів. Цей законопроєкт прийнятий в рамках вимог Міжнародного валютного фонду. Якщо Україна їх виконає, то зможе розраховувати на фінансування від МВФ.

З 1 серпня в Україні скасовується єдиний податок для ФОПів 3 групи у розмірі 2% від суми доходу. А для ФОПів 1 і 2 групи повернуть обов'язкову сплату ЄСВ, яку з початком повномасштабної війни скасували.

Що буде з цінами на пальне

Нагадаємо, ми писали, що мережі автозаправних станцій відреагували на повернення з 1 липня податку на додану вартість (ПДВ) на пальне обсягом 20%, який діяв до війни, і підняли ціни на паливо.

Очільник уряду спрогнозував, що в цілому ціни на пальне в Україні підвищаться до 5 грн/літр. Він додав, що дефіциту пального не буде.

"Ми очікуємо, що в липні підвищення становитиме орієнтовно в середньому до 5 гривень. Це не критичне підвищення, але надзвичайно важливе надходження до бюджету, яке справді допоможе нам вкотре підтримувати Збройні сили України в боротьбі з російським агресором", – зазначив Шмигаль.

Читайте також:
СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів СБУ вбачає загрозу сплаті податків до держбюджету від касових апаратів
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
В Україні кількість В Україні кількість "кас у смартфоні" вдвічі перевищує традиційні
Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про Деяких підприємців оминуть податкові перевірки: Парламент підтримав законопроєкт про "клуб білого бізнесу"