USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Успіх ЗСУ у збитті російських літаків може бути пов’язаний із використанням ракет до Patriot і NASAMS, – Forbes

Росіяни втрачають літаки у 20 разів швидше, ніж можуть їх замінити
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot. Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Військово-повітряні сили України заявили, що за 10 днів збили 10 російських військових літаків: дев'ять найкращих винищувачів-бомбардувальників Су-34 і Су-35, а також рідкісний радіолокаційний літак Берієва А-50. Це набагато більше бойових літаків, ніж росіяни можуть дозволити собі втратити трохи більше ніж за тиждень, пише Forbes

У виданні зазначають, що затиснута іноземними санкціями російська аерокосмічна промисловість ледве випускає більше пари десятків нових військових літаків на рік.

"Тобто росіяни втрачають літаки у 20 разів швидше, ніж можуть їх замінити", – зазначають автори.

У Forbes констатують, що незрозуміло, як українцям вдається збивати стільки літаків. У виданні припускають, що, можливо, українські ВПС спрямували частину своїх американських ракетних установок Patriot у мобільні групи ППО, які швидко переміщаються в безпосередній близькості від 600-мильної лінії фронту (приблизно 966 км, – ред.), влаштовуючи засідки на російські літаки за допомогою ракет PAC-2 дальністю 90 миль (приблизно 145 км, – ред.), а потім швидко переміщаючись, щоб уникнути контратаки.

"Але відстань, на якій українці збили літак A-50 у п'ятницю, – 120 миль (майже 200 км, – ред.) або близько того натякає на те, що тут була задіяна ракетна система більшої дальності. Можливо, йдеться про раритетні С-200 часів холодної війни, які українські ВПС дістали зі сховищ", – кажуть у Forbes.

У виданні зазначають, що, очевидно, деякі з двох десятків зенітно-ракетних батарей NASAMS з радіусом дії 25 миль (приблизно 40 км, – ред.) були переміщені ближче до лінії фронту.

"Зрештою, росіяни виявили – і знищили ракетою – свою першу пускову установку NASAMS у районі Запоріжжя", – зауважили автори.

Проблема полягає в тому, що батареї Patriot і NASAMS стріляють ракетами американського виробництва, а США не надавали Україні боєприпаси з кінця грудня.

"Іншими словами, Україна зрештою, можливо незабаром, залишиться без своїх найкращих ракет ППО", – кажуть у виданні.

Зазначається, що після того, як росіяни ціною величезних втрат отримали руїни Авдіївки, ворог почав наступати на інших ділянках.  

"Цей сплеск російських штурмових вильотів надає українським протиповітряним захисникам більше цілей. Тож, звісно, вони збивають більше російських літаків", – йдеться у матеріалі.

Українським зусиллям допомагає те, що російські пілоти дедалі більше не помічають українських ракетних запусків. Колись російські ВПС розраховували на дев'ять своїх активних літаків-радіолокаторів А-50, організованих у три "орбіти" по три літаки на півдні, сході і півночі, щоб розширити сенсорне покриття по всій Україні.

"Пошкодивши один А-50 унаслідок удару безпілотника торік і збивши ще два А-50 цього року, українці знищили третину цього сенсорного покриття і створили сліпі зони, в яких російські пілоти ледве помічають ракети, що наближаються", – зазначають автори.

У виданні також додають, що українські ВПС, очевидно, мають намір використовувати свої останні ракети Patriot і NASAMS, щоб виснажити російські ВПС і запобігти майбутнім сплескам бомбардувань. Російські ВПС тим часом прагнуть розбомбити більше українських гарнізонів і допомогти російським сухопутним військам закріпитися на землі, поки ескадрильї літаків "Сухой" не видихнулися через брак літаків і досвідчених екіпажів.

Зазначимо

Напередодні 27 лютого українські військові знищили два російські винищувачі Су-34. Обидва вони були збиті на Східному напрямку.

В британській розвідці вважають, що збиття трьох Су-34 вплинуло на операції російських військ.

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено Аварія з президентом Ірану: Життя Раїсі під загрозою. Оновлено
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет