USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Усі країни НАТО зобовʼяжуть поставляти зброю Україні, – Столтенберг

Цей процес координуватимуть командні структури під керівництвом генерала Крістофера Каволі
Єнс Столтенберг
Генсек НАТО Єнс Столтенберг
Джерело: відкриті джерела

Постачання озброєння Україні стануть обов'язковими для країн, що входять до Північноатлантичного альянсу. Про це сказав під час пресконференції у Брюсселі напередодні зустрічі міністрів оборони генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Постачання зброї для України має бути обов'язковим. Цей процес координуватимуть командні структури під керівництвом генерала Крістофера Каволі", – заявив він.

Разом з тим Столтенберг зазначив, що протягом кількох минулих місяців бачили затримки в наданні Україні військової допомоги, які мали наслідки на полі бою. Однак тепер союзники нарощують свою підтримку.

Згадав генсек і про наданий пакет на 60 мільярдів доларів від США та суттєві внески від інших союзників.

Також Столтенберг наголосив, що протягом минулих тижнів Швеція, Іспанія та Бельгія – кожна окремо – зобов’язалися надати Україні військову допомогу на суму більше одного мільярда євро, включаючи 30 бойових літаків F-16 та літаки раннього попередження. Після того як Німеччина запропонувала додаткову батарею Patriot, Італія оголосила про поставку в Україну ще однієї системи SAMP-T. За очікуваннями Столтенберга, більше оголошень від країн-союзниць надійде протягом наступних днів та тижнів.

"На цій зустрічі (завтра відбудеться дводенна зустріч у Брюсселі, – ред.), як я очікую, міністри погодять план дій, щоб НАТО відігравало провідну роль в координації військової допомоги та тренування для України. Це буде ключовим елементом пакета допомоги для України на саміті у Вашингтоні (9–11 липня, – ред.), поряд із довгостроковими фінансовими зобов’язаннями", – зауважив генсек альянсу.

Новини за темою: Орбан пообіцяв не блокувати будь-які рішення НАТО щодо України

Столтенберг схвалює рішення партнерів дозволити Україні бити по Росії західною зброєю

Водночас нещодавно Столтенберг привітав рішення партнерів дозволити Україні бити по Росії західною зброєю. Адже країна має захищатися від російської агресії і право на самооборону дозволяє завдати ударів по цілях на території агресора.

Генеральний секретар блоку нагадав, що слід пам’ятати, що зараз триває військова агресія і це грубе порушення міжнародного права. А згідно з міжнародним правом самооборона є легітимною. Тож з "огляду на те, що робить Україна, – вони захищаються самі", сказав він.

Тому привітав рішення партнерів дозволити Україні використовувати надану західну зброю для ударів по РФ для захисту Харкова. Столтенберг ще раз зауважив, що Україна повинна мати змогу захищатися.

Читайте також:
У НАТО погодили виділити в наступному році військову допомогу Україні на 40 млрд євро У НАТО погодили виділити в наступному році військову допомогу Україні на 40 млрд євро
Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський Членство України в НАТО не підтримує ні Байден, ні Трамп, – Зеленський
Новим генсеком НАТО стає прем’єр Нідерландів Марк Рютте Новим генсеком НАТО стає прем’єр Нідерландів Марк Рютте
Глава уряду Нідерландів Марк Рютте стане новим генсеком НАТО Глава уряду Нідерландів Марк Рютте стане новим генсеком НАТО