USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 5 0 5 4 (+1124)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Уряд пропонує Раді створити військові адміністрації в Криму

Документ покликаний вказати на невизнання тимчасової окупації РФ на півострові
Крим
Джерело: відкриті джерела

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №11064 щодо відновлення публічної влади в окупованому Криму. Пропонується створити на півострові військові адміністрації та наділити їх відповідними повноваженнями. Ініціатором проєкту є Кабінет міністрів.

"Звільнення усіх територій України та відновлення повної лінії державного кордону – як на суші, так і на морі, за словами президента України, Верховного головнокомандувача Збройних сил України Володимира Зеленського, є стратегічним пріоритетом Сил оборони України в протидії збройній агресії Російської Федерації. З огляду на це, важливо здійснити ряд законодавчих кроків, спрямованих на відновлення органів державної влади України в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі", – йдеться в супровідних документах.

Законопроєкт покликаний вказати на невизнання тимчасової окупації РФ на півострові. Зміни до закону "Про правовий режим воєнного стану" в частині створення військових адміністрацій на території АРК та міста Севастополя та наділення їх відповідними повноваженнями з метою виконання функцій держави закріпить це невизнання.

"Таким чином, буде створений відповідний механізм відновлення публічної влади на тимчасово окупованих РФ територіях. При цьому датою припинення повноважень органів державної влади (і голів місцевих державних адміністрацій, і працівників адміністрацій, і посадових осіб органів місцевого самоврядування та інших) внаслідок тимчасової окупації визначено 27 лютого 2014 року. Зазначена дата визначена Європейським судом з прав людини у справі "Україна проти Росії (щодо Криму)" та є датою отримання ефективного контролю державою-окупантом над Кримським півостровом", – зазначається у пояснювальній записці.

Географічним назвам у Криму повернуть історичні найменування кримськотатарською

Раніше повідомлялося, що географічним назвам у тимчасово окупованому Криму буде повернуто історичні найменування кримськотатарською мовою.

Зокрема, кримськотатарську мову хочуть використати для позначення топонімів, які мають тюркське походження або історичні кримськотатарські найменування.

Нагадаємо, 7 вересня 2023 року набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розв'язання окремих питань адміністративно-територіального устрою АР Крим" щодо декомунізації та введення нового районного поділу Криму. Замість 14 районів на півострові утворили 10 нових районів: Бахчисарайський, Білогірський, Джанкойський, Євпаторійський, Керченський, Курманський, Перекопський, Сімферопольський, Феодосійський та Ялтинський.

Читайте також:
Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня Кабмін зберіг чинний тариф на електроенергію для населення до кінця травня
В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт В Україні створять реєстр осіб, які постраждали від агресії РФ: Рада підтримала законопроєкт
Міністр Сольський подав у відставку Міністр Сольський подав у відставку
Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією Україна ратифікувала Угоду про цифрову торгівлю з Великою Британією