USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30
Втрати росіян: 6 3 4 8 6 0 (+1060)
USD
НБУ
41.32
Готівка
41.60
EUR
НБУ
45.80
Готівка
46.30

Українців не штрафуватимуть за шум від генераторів під час відключення світла

Поширена у ЗМІ інформація не відповідає дійсності
Генератори в Україні
Джерело: відкриті джерела

Днями в мережі поширили інформацію, що в Україні власників генераторів будуть штрафувати за перевищення норм шуму. Дописувачі посилалися на закон "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", який справді передбачає штраф за перевищення норм шуму. У Кабміні спростували цю інформацію. 

В Україні у законі "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" шумове забруднення – привід для штрафу. У ньому вказано, що допустимий рівень шуму на прилеглих до житлових будинків територіях:

  • у денний час: 55–70 дБ;
  • у нічний час: 45–60 дБ.

Закон передбачає такі заходи для порушників:

  • усне попередження;
  • штраф у розмірі 5–15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян для фізичних осіб (85–255 гривень) та 15 до 30 для юридичних осіб (255–510 гривень).

У разі, якщо порушення було вчинено повторно, штраф для громадян зросте до 15–30 неоподатковуваних мінімумів доходів (255–510 гривень), а для юридичних компаній – до 50–150 мінімумів (850–2550 гривень) з конфіскацією джерела шуму.

Кабмін спростовує

Як заявляють у Кабміні, в Україні справді можна отримати штраф за перевищення рівня шуму. Але поширена у ЗМІ інформація не відповідає дійсності. Зазначені у законі вимоги не застосовуються під час ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій. А також у разі, коли, наприклад, шумні прилади та інше обладнання забезпечує життєдіяльність житлових і нежитлових громадських будівель.

Нагадаємо, за повідомленням "Укренерго", 18 червня в Україні діють стабілізаційні відключення світла упродовж усього дня. Графіки  відключень традиційно можна знайти на сайтах обленерго свого регіону або в соцмережах відомства.

Читайте також:
Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом Шмигаль: Уряд найближчим часом запровадить бронювання за принципом "воюй або працюй"
Уряд перейменував два міністерства Уряд перейменував два міністерства
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв
Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС Відключень буде більше? У Центрі енергетичних досліджень заявили про нову ймовірно аварію на Південноукраїнській АЕС