USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00
Втрати орків: 4 6 6 1 5 0 (+1096)
USD
НБУ
39.67
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.52
Готівка
43.00

Українців на окупованих територіях можуть депортувати, – розвідка Британії

Будь-які особи на ТОТ, які не мають російського паспорта, будуть депортовані або затримані
Окупація
Росія тримає в заручниках тисячі цивільних українців
Джерело: відкриті джерела

Українцям, які в окупації відмовилися від російських паспортів, загрожує депортація до віддалених областей Росії. Про це повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у Х (Twitter).

Як зазначається у зведенні, за даними МВС Росії, на тимчасово окупованих територіях (ТОТ) України проживає близько 2,8 млн жителів, які наразі є власниками російських паспортів. Росія ставить доступ до послуг у цих регіонах, включаючи соціальні послуги та охорону здоров'я за умови отримання російських паспортів.

У квітні 2023 року президент РФ Володимир Путін видав указ, згідно з яким жителі ТОТ, які відмовляються від російських паспортів, стануть іноземними громадянами чи особами без громадянства. Такі особи мають право проживати у ТОТ лише до 1 липня 2024 року.

За даними британської розвідки, існує реальна ймовірність того, що будь-які особи на ТОТ після цієї дати, які не мають російського паспорта, будуть депортовані або затримані. Нещодавня риторика заступника голови Ради національної безпеки Росії Дмитра Медведєва вказує на те, що окремі особи можуть бути депортовані у віддалені райони Росії.

"Кремль проводить невпинну політику русифікації на ТОТ. В іншому указі про військові округи від 26 лютого 2024 року йдеться, що ТОТ тепер увійде до складу Південного військового округу Росії. Кремль прагне зробити інтеграцію ТОТ до складу Російської Федерації незворотною", – зазначають у Міноборони Британії.

Нагадаємо, російська влада розробила цілу систему "перевиховання" викрадених з України дітей, намагається сформувати в них "російську ідентичність". У РФ вважають їх "потенційними терористами", бо вони можуть почати протидіяти загарбникам. 

Читайте також:
Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW Росіяни можуть отримати тактичні переваги, поки Україна чекає допомогу від США, - ISW
Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном Посол України в Польщі пояснив, чому обмежили консульські послуги для громадян за кордоном
Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild Росія вкрала у ЗСУ технологію ураження цілей, – Bild
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів