USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55
Втрати росіян: 6 3 8 1 4 0 (+1130)
USD
НБУ
41.41
Готівка
41.70
EUR
НБУ
46.12
Готівка
46.55

Не тільки без світла по 12 годин взимку, а й, можливо, без газу, – прогноз експерта на зиму-2024/2025

Питання постачання газу залишається відкритим, особливо якщо припиниться транзит російського, стверджує Корольчук
газ
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Газ за графіком та мінімум 12 годин без світла, ймовірно, чекають на українців взимку. Про це заявив в ефірі "День.LIVE" експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Він припускає: навіть якщо зима буде середньостатистичною, відключення електроенергії неминучі.

"Ситуація липня, якщо ви памʼятаєте, які за тривалістю відключення були? Грубо кажучи, 12 годин електроенергії не було – оце оптимістичний сценарій грудня, січня, лютого. Залежить від того, яка буде плюс-мінус температура", – каже аналітик.

Разом з тим стверджує, що з газом ситуація може бути дещо кращою, однак питання постачання залишається відкритим. Особливо якщо припиниться транзит російського газу.

"То з січня – лютого можемо зіткнутися з проблемою. Це песимістичний прогноз, оскільки ще торік "Нафтогаз" його розробляв, що можуть бути також постачання. У нас графіки постачання електроенергії є, можуть бути й графіки постачання газу, тобто чергуватися в певні періоди. Для того щоб система опалення зекономила цей газ в цілому, – це стосується централізованого опалення і приватних споживачів", – коментує Корольчук.

Експерт погоджується, що це додаткове навантаження на всі системи й підвищує аварійність і залишається тоді ремонтувати у разі чого. Проте так, говорить Корольчук, можна буде пройти зиму.

Новини за темою: Постачання газу в балонах населенню: Кабмін запустив експериментальний проєкт

Раніше ексглава правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький заявляв, що українці повинні на побутовому рівні готуватися до того, що відключення світла відбуватимуться і взимку. Виключати вірогідність планових відключень не можна навіть за нинішніх планів відновлення генерації, не говорячи про нові обстріли з боку Росії.

Читайте також:
Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго Відень з 2025 року повністю відмовляється від російського газу, – Міненерго
ЄС вперше за два роки імпортує більше газу з Росії, ніж зі США ЄС вперше за два роки імпортує більше газу з Росії, ніж зі США
Під час останньої масштабної атаки РФ від мережі відключалися чотири блоки АЕС Під час останньої масштабної атаки РФ від мережі відключалися чотири блоки АЕС
Удар по Київській ГЕС: В Удар по Київській ГЕС: В "Укргідроенерго" розповіли, чи є загроза прориву